tisdag 2 juni 2020

6,8km och delad hage

Igår tog jag och stallkompis ut hästarna i vansinnigt varmt väder och red ut på vår eviga grusväg som är 6.8km tur & retur. Vi måste rida mycket och ofta då båda våra hästar börjar bli lite väl tjocka och lite för farligt tjocka..  Det var varmt, svettigt och både myggor och bromsar har börjar öka i antal.

Hästarna är inte feta men vi har noterat att de svullnar lite här och där på kropparna och Teo har börjar tjocka på mankammen.. Trots att vi rider som galningar just nu så blir hästarna ändå tjocka. Betet är knappt synligt längre, är nästan en torr jordhage, men samtliga hästar blir lite rundare om magarna - hur kraftigt bete har vi egentligen i vår året-runt hage?!? Jag vet av erfarenhet från tidigare år att betet i denna hage är rätt kraftigt och varenda år har jag mer eller mindre fått minska ner hagen till en liten plutthage för att hästarna inte ska bli för feta.

Så vi insåg igår att det här fungerar inte. Vi kan inte ha en gemensam flock med 2 hästar som behöver massivt mycket bete och 2 hästar som behöver några grässtrån per dygn. Vi vill inte ha hästar i boxar, dels för att hästarna mår bäst ute och dels för att då måste vi börja med fodringspass med hösilage, spån, mockning, in/uttag. Vi vägrar dessutom att ha betesreducerare för vi anser att det är djurplågeri.

Så vi fick helt enkelt slå ihop våra kloka huvuden och komma på bra lösningar..

Jag tror vi kom på en rätt bra mellanväg. Köttbullarna stoppas in i liten hage dagtid medan magerfisarna får hela stora hagen för sig själva. På kvällarna får köttbullarna komma ut till polarna i stora hagen, för att alla ska känna sig trygga under nätterna samt att flocken fortfarande ska fungera som en gemensam flock. På helgerna får samtliga gå tillsammans dygnet om, så vi människor får göra det vi behöver göra hemmavid. Vi provar i 2-3 veckor så får vi se om det ger effekt.

Vi har en hage till som vi inte har öppnat och den växer till sig rejält just nu. Det är vår nödhage på sommaren om det blir extrem torka igen som det har varit tidigare år och planerad lunchhage på vintern. Men just nu är den stängd.

Sedan ska vi börja fundera på ligghall också. En ligghall är en typ av stall, står det på jordbruksverkets hemsida. Tidigare har vi haft skjul från Dancover men vi ska se om vi inte kan komma på bättre lösning. Om hästarna ska gå ute dygnet om i vinter också beror förstås på vädret, det kan inte vara som det var senaste vintern, bara en massa regn.. Det mår varken hästarna, hästarnas hovar eller vår hage bra av att ha hästar ute dygnet om..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar