tisdag 10 september 2019

Sova inne

Imponerande att jag är först med att låta min kille sova inne i stallet på nätterna, trots att jag står i ett storhäststall.. För de stora hästarna sover än så länge ute, men jag tror nog att de kommer in snart.

Varför jag låter honom sova inne? Tja, han går ensam i sin hage bredvid sina kompisar.. Det är ganska mörkt när jag är klar med min ridning.. Jag tycker han tappar energi nu på bara gräs, det är mestadels bukfylla, inget tryck i gräset längre. Han är helrakad, det är mycket knott ute och av och till regnar det rätt mycket. Jag har en tävlingshäst som ska lagra sin energi för att använda den under ridningen.

Ursäkterna är många men jag vill helt enkelt ha honom inne på nätterna. Jag har alltid tyckt att utevistelse är bra men då ska hagarna vara väldigt stora, typ över 10 hektar med varierad miljö - äng, skog, backar osv - samt innehålla ett bra lösdriftskjul och det har inte jag, varken storleken på hagen eller skjul. Jag tror Teo går i en hage som är max 1 hektar och det är knappt några träd där inne.

Jag är inte superförtjust i att han går själv heller men det är hans egna fel. Han fungerar helt enkelt inte med de två andra islandskillarna i nuläget, han är bara elak. Men å andra sidan är även fuxen inte så snäll mot vår nya individ i flocken heller - men där är det acceptabelt "elakt"..

När Teo går med dem så jagar Teo den nya hästen tills han lyckas tränga in den nya individen i ett hörn och sedan så står Teo och bara slår och biter... Vi har försökt två gånger och det var full jakt i typ 3 timmar, tills vi avbröt och insåg att det inte fungerar.

Väldigt konstigt dock då han fungerade hur bra som helst med förra flocken men det kanske berodde på att den ena hästen var väldig gammal och klok (Kjartan) och de träffades när han var liten. Den andra hästen (Mestur) var väldigt ung, 5år, när han kom och föltuggade i början så fort Teo närmade sig. Den tredje hästen (Robin) var en väldigt tuff äldre ponny som inte lät sig bli "mobbad" och bara höll sin plats i rangen. Dessutom fick Teo en kick från denna ponny i huvudet så det blev hål i skallbenet - tror Teo insåg då att man bråkar inte med ponnyn alltför mycket.
Tyvärr har både Kjartan och Robin fått vandra vidare till de evigt gröna ängarna..

Teo, alltid högst i rang,  kanske behöver äldre kloka individer i sin flock för att inte bli så bossig..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar