måndag 30 september 2019

Hästar, hagar, foder, maskar

Det blev en minst sagt rörig helg i stallet. Först var jag i Västerås och höll lektion. Det är träningshästarna jag har haft under våren som jag skulle kolla lite hur de såg ut. Och jojomen - det såg mycket trevligt ut. Väldigt roligt också att hälsa på personen som äger hästarna och se stallet osv.

Sedan vidare till mitt stall där det hade dykt upp en hel del nya hästar till storhäststallet.  En ponny och en stor häst som står i stora stallet men sedan har det även dykt upp en ponny som ska stå i vår stalldel men tillhör storhästfolket. Lite stökigt blir det med en ny person i vår lilla stalldel och lite stökigt med en ponny som har helt andra fodringstider, men vi löste det genom att låna ut en automat så ponnyn får samma kvällstid på maten som våra. Klart att det blir lite ovant med en till person i stallet (som dessutom inte tillhör isis-folket) och klart det är lite bökigare med en häst till i vår lilla stalldel men det är normalt att man tycker så - för vi människor är rutinmässiga och vill köra på samma sätt som alltid.
Dock kommer jag behöva sätta in ett boxgaller till den där ponnyn - för det blir rejält stökigt när jag tar ut 3 hästar och ponnyn sticker ut sitt huvud och vill sniffa, bita, dona på våra hästar medan jag tar ut dem.. För Teo gillar INTE att andra hästar rör honom..
Lika rörigt var det i sadelkammaren då 2 personer flyttar in men det kommer lägga sig.. De måste ju få en chans att flytta in..

Sedan var det lite lektion av stallkompisens dotter på sin ganska nya häst, Svartingen.. Och därefter ridning själv.. Pihuu - lång lördag.

Fuxen, min stallkompis häst, har tyvärr en tendens att lägga på sig rätt rejält medan Svartingen (också min stallkompis häst) är en riktig magerfis. De två har gått ihop men eftersom Svartingen behöver mer mat medan Fuxen verkligen inte behöver någon mat alls - han går upp 50kg på 1 höstrå - så behövde vi göra något åt saken. Då Teo också går på snålmat, eftersom vi ska vara i topptrim för tävlingar - så var lösningen ganska enkel.. Låt Fuxen gå med Teo och Svartingen får gå själv.

Sagt och gjort - söndag morgon släppte vi in Fuxen till Teo och det var rätt odramatiskt. Teo är en ensamvarg och gjorde lite som han brukar.. Äta maten, gå iväg i hagen och vara för sig själv. Fuxen däremot gillade inte riktigt det här konceptet med att få mindre mat, gå med en högrangad häst när han precis själv hade tagit makten i Svartingens hage, men det får han helt enkelt finna sig i. Svartingen är rätt flockig av sig men var nöjd med att kunna gå med "flocken" fast på andra sidan om staketet. Han får numera fri tillgång på mat, så får vi se om han går upp.

Stallkompisen och jag stod där en stund och tittade på dem men det var så lugnt så vi gick upp och mockade, snackade och njöt av morgonen. Inte ofta vi får en chans att bara vara vi två numera, så vi båda njöt.  Sedan åkte stallkompisen hem för att fixa frukost åt sin familj och då passade jag på att göra klart trådarna i hagen. Vi har bytt alla trådar i hagen då de gamla var helt slut (5år gamla) och det var rejält många knutar på trådarna överallt. Nu blev det korrekt uppsatt med skarvdosor och inte en enda knut och så blev det reptråd också med lågt motstånd i trådarna. Det är lite också för att förbereda Solfaris ankomst nästa år, då han är hingst och jag ska försöka låta honom förbli hingst. Kunde på så sätt också studera hästarna medan jag stod där i hagen och bytte tråd. Lugnt, dimmigt, höstlikt - jag njöt i fulla drag av stunden.

Maskar har vi kollat också. Ingen av hästarna har nämnvärt med mask, under 25EPG, så det blir ingen avmaskning i år heller. Väldigt skönt det här med att kolla maskarna och inse att man har en bra skött hage med god nivå på maskantalen.

Och så på eftermiddagen red stallkompisen och jag ut i ett hejdundrande tempo vår 8km runda. Riktigt roligt, ibland lite okontrollerat men vad gör det!? Vi njöt i stora drag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar