fredag 9 augusti 2019

Pälsfällning & Reflexer

Nu börjar vintern komma, kanske olustigt för en del att läsa men den kommer så sakta hit igen. Det märks dels för att mornarna börjar bli lite kyligare, det blir mörkare på kvällarna och inte minst så ser man det på hästarna som börjar släppa sommarpälsen och sätta vinterpäls.

Teo började fälla för 1 månad sedan men då väldigt lite men nu noterar jag att pälsen börjar rasa av och han fullkomligt älskar när jag borstar honom. Gärna med en riktigt hård borste, eller allra helst stålmankam, för det verkar klia något så otroligt. Han har alltid varit en "gosare" som älskar kel, mys, borstning men nu blir det nästan löjligt. Han viker, vänder, böjer sig på alla möjliga sätt för att be mig att klia just på en specifik plats. Under hakan är tydligen också ett mysigt kliställe för varje gång jag ska tränsa så sticker han fram hakan och ber mig klia.. Han är bra rolig. Men jag har faktiskt köpt lite B-vitamin det här året. För jag tycker hans man har blivit lite tufsig, kanske beror det på alla tofsar han har haft eller så tycker han helt enkelt att det är lite jobbigare med fällningen det här året. Så jag provar och ser om det blir någon skillnad med B-vitamin.

Jag såg ett par människoben imorse. Faktiskt var det benen som jag såg då joggaren (japp, det var en joggare som sprang på vägen) hade helt svarta kläder medan benen var kritvita. Jag blev lite paff men noterade att benen hade faktiskt en kropp men han var som sagt, svartklädd.

Det är tydligt att det är dags att reflexa upp sig! Eller åtminstone sätta på sig ngn färg när man rider ut på kvällarna. Bättre att vara säker och kanske lite färgglad än att ha sin traditionsenliga svartklädsel när man rider - för att alla ska se oss!

Men vinter var det ja..  Då ska vi se. Hur mycket förberedd är jag?

Isolerade vattenbaljorna fungerar fortfarande. Nog sista året med dem. Är m a o bara 2st trälådor som är isolerade med frigolit och de har varsina murarhinkar i sig. Enkel och billig lösning. De har klarat av rätt kalla vintrar ute i hagen utan att frysa vattnet. Man kan förstås köpa isolerade el-baljor som håller värme genom elkabel på t ex Thermobar eller Börjes men det kostar (ca 3000kr - 8000kr). Man kan också bygga en balja av EU-pallar, pallkragar, frigolit, värmekabel från t ex Clas Olsson - billigare alternativ än de elbaljor man kan köpa, om jag får säga det. Men vi får inte ha el i vår hage, så då blir det vanliga hederliga lådor. De här lådorna kostade kanske 500kr att bygga - mycket restmaterial som var gratis.

Skjul i hagen.. Tyvärr så har jag inget skjul längre i hagen. Jag tog ned det en gång för stora hästar skulle gå i hagen när jag bara hade 2 hästar och flyttade hästarna till magrare bete och nu känns det onödigt att sätta upp ett. Älskade dock det här skjulet. Köpte från Dancover, rätt billigt var det - typ 4000kr som var laglig för 3 hästar. Lagen säger att man ska ha 3 väggar och det ska vara torrt på backen inne i skjulet samt 80% av godkänd boxstorlek per häst.  Nu behöver vi inget skjul eftersom vi har hästarna på box nattetid under vintern men det hade varit rätt trevligt med skjul. Hästarna använder knappt skjul på vintern har jag märkt men på sommaren var det välbesökt.

Automaterna!! Mina förenklade hjälpmedel. Som sagt, vi får inte ha el i hagen och då sökte jag runt för att hitta alternativ och hittade de här. Mekaniska grindöppnare från Feed-X. Visst, det fanns massa "lull-lull" som grindöppnare osv man kunde köpa till men jag tog det enklaste alternativet, köpte bara automater (äger numera 4st) och så resårgrindar från Börjes. Prislappen blev då: 1350+49=1399kr.  Idag kostar automaterna 2430kr/st men ändå ett helt ok pris. Det är klart man kan bygga automater själv med magneter osv, men som sagt - då krävs ström.

Vi har EN lunchhage och tanken var att Teos hage skulle bli en eftermiddagshage men tyvärr så fungerar inte Teo med den nya hästen, så jag måste bygga en lunchhage till Teo. Faktum är att jag måste säkra upp Teos hage lite med trästolp inför vinterstormar så det blir väl helgens arbete. Stolpa lite och så bygga lunchhage..

Hösilage.. Bonden har haft ett makalöst skördeår i år, har nog aldrig sett så många balar liggandes vid stallet. Så där är vi också tryggade.. Han kör ner hösilage-balar till oss vid hagen, så vi kan väga vid hagen. Majoriteten av hösilaget hamnar ju i hagen och därför har vi valt att väga där nere. Massvis med Ikea-säckar har vi också. Det enda vi behöver göra är att säkra upp vår lilla förvaringsplats med bättre skydd - det blåste sönder med januaristormen som var i år.

Höautomaterna. Också en räddare i nöden när man vill ha så lite passningstider som möjligt. Vi använder lunchautomaternas grindöppnare, sytt/tejpat ihop lite höskynken, satt på balsnören och så fungerar de som kvällspåsar. De hänger i taket, vi ställer timer och på utsatt tid så får hästarna mat i boxen. Superbra! På det här sättet behöver vi bara se till hästarna 2 gånger om dagen, resten sköter automaterna.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar