måndag 26 augusti 2019

Draken Teo

Vilken extremt jobbig häst jag har!! När vi hade två gamlingar i flocken plus en yngling gick det suveränt med Teo i flocken. Han var ledaren och allt var lugnt och fint.

I ett halvår har det bara varit Teo och Mestur och sedan kom den nya hästen till flocken. Då ansåg Teo att den nya hästen ska DÖ!! Vi släppte ihop flocken efter typ 2 veckor men det gick inte alls bra. Teo jagade skiten ur den nya hästen, bet, trängde in honom i ett hörn, bet, tryckte in honom i trådarna och fortsatte jakten. Så höll de på i ca 2 timmar och det gick inte alls bra.  Så vi fick ta ett snabbt beslut och ta bort Teo ur flocken innan hästarna blev alltför skadade. Då stod det 3 dyngsvettiga, upprörda, lite lätt skadade hästar.. 2 stycken som kom väldigt bra överens tillsammans och så Teo i sin hage.

Vi tog ett beslut att låta Teo gå ensam i hagen bredvid så de kunde nosa och lära känna varandra mer säkert. Så har vi nu gjort i typ 1.5 månad och när jag har tagit ut Teo i hagen så har han och de andra sniffat på varandra, kliat manar och myst på det sätt man vill att de ska umgås. Det har gått väldigt bra. Så i söndags bestämde vi att nu ska vi se om det har blivit bättre.

Vi släppte ihop dem lite försiktigt och det gick jättebra. Teo gick runt hela hagen, rullade, bajsade och "boade" in hagen så den luktade han igen. Han hälsade på nya hästen och de kliade man, gosade och hade väldigt trevligt. Den nya hästen gjorde exakt det han skulle göra när Teo visade att han var högst i rang, nya hästen vek undan direkt utan diskussioner.. 1.5 timme gick det väldigt bra.

Men, så helt plötsligt.. Skulle den nya hästen återigen DÖÖÖ..

Teo startade jakten och så blev det återigen full jakt i typ 30 minuter. Samma grej som tidigare med ett undantag. Förra gången lugnade de ner sig en smula när de kom ut i beteshagen men det gjorde de inte i söndags. Teo fortsatte med jakten i beteshagen så vi fick till slut valla ut nya hästen ur beteshagen och stänga grinden. Teo fortsatte då jakten på sin gamle goe kompis Mestur. Det slog helt enkelt slint i Teos huvud. Jag fick ryta i rejält och då stannade Teo. Fick sätta på honom grimman igen och återigen var alla hästar sjöblöta, upprörda och det fanns inget annat val än att slänga in Teo återigen i sin egna hage.

Vi vill inte ha skadade hästar. Vi vill inte riskera att någon häst skadas pga allt springande i hagen. Vi vill ha nöjda, glada hästar som kan umgås eller åtminstone ha det lugnt i hagen.. Men just nu, går det inte. Min drake till häst är i nuläget inte stabil. Något är fel.. Vi kanske saknar fler islandshästar så det blir en rejäl flock eller så saknas det äldre hästar som kan stabilisera flocken. Men som det är nu, får Teo helt enkelt gå i egen hage.. Mycket tråkigt för honom (eller så är det så han vill ha det, är en ensamvarg faktiskt, oavsett om han går i flock eller inte) men vi vill ha en flock...

Tips?? Idéer? Vi tar emot allt just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar