måndag 4 juli 2016

Få bort flockmentaliteten, kurs, hagbygge

Brana blir lätt kär i andra hästar och tidigare har det varit Svipa, nu är det de andra stona som går i hagen brevid Brana. Det är inte så att hon bara skriker när man går iväg med den andra hästen utan att hon galopperar runt i hagen, försöker komma ut, skriker, bockar, stegrar plus att hon stegrar, bockar och försöker skena när man rider.

Detta hände i torsdags.. Alla hästar var inne i sina boxar och jag skulle ner till ridvolten för att rida lite. Vid första försöket för att sitta upp så hade jag hennes framhovar vid mitt huvud.. Vid andra försöket likaså.. Hmm? Försökte mig på lite "flytta bakdel" och sådant från marken, vilket gjorde henne mer förbannad så då både stegrade hon och försökte slita sig loss. Jag tränar hästar bäst från sadeln och sämst från marken så...upp i sadeln mellan stegringarna och sedan.. skritta.. I normala fall, när hon beter sig så här, brukar jag hålla tempot högt för att hon ska fokusera på mig, inte hinna med att busa och få bort lite energi men nu får jag nästan bara skritta. Det gick inte. Hon stegrade, skakade på huvudet, försökte springa hem, stegrade.. Så vi fick trava lite och sedan var det lugnt igen. Fram tills dess att jag började skritta igen för då stegrade vi.

Nej men det här går inte. Dags att slå bort "kärleken".. Jag vill INTE ha henne likadan som hon var med Svipa - för det var jobbigt både för mig och för Nilla - som äger Svipa.

Så jag bytte hage. Långt bort där hon inte kunde se de andra hästarna. Där fick hon och Kjartan gå i 2 dygn.. Ensamma, utan att jag tog in dem.. Brana var frustrerad och skrek en hel del men eftersom hagen även innehöll massa gott gräs, en hel del träd så var hagen lite mer intressant än de andra isis-stona. Kjartan tyckte livet var underbart i den här hagen, massa gräs, massa goa träd att klia sig mot, skugga och blåst. Det enda han inte gillade var det faktum att han inte fick komma in på kvällarna och äta sin smaskiga kraft.  När jag väl tog in dem så hade hon lugnat ner sig men hon hade inte ätit mycket, för hon hade blivit smal, på 2 dygn!

Eftersom den här hagen hade väldigt mycket grejer på vägen ner till hagen, det är ett poolbygge på gång med massa slangar och verktyg som hästarna inte fick gå på (vilket de ändå gjorde), så valde jag att bygga ordning deras vinterhage.  Liten men full med högt gräs, nära stallet och med högt staket. Jag delade upp hagen i 2 delar och så förberedde jag för lunchhage men det är inte på tal om lunch just nu med tanke på gräset.. Men det kommer nog om ca 2 veckor.  Så nu får de två gå i sin vinterhage och där lär de stanna ända fram till nästa år. In på nätterna, som vanligt och ut på dagarna..

Äntligen struntade Brana i de andra stona och jag kunde rida som vanligt igen.. Tänk att hon ska bli så kär i andra hästar?!?!

Båda hästarna blev nöjda och mumsade på i sin vinterhage..


Kurs har jag också haft i helgen!! Otroligt roligt och lättsamt. Det är mitt lektionsgäng som jag har haft i många år nu som ville träna på ovalbana och fokusera på Geadingakeppni. Så vi bokade en ovalbana i Kårsta (gamla Genas där jag m fl av dem har stått inackorderade) och så höll jag dubbla lektioner för ekipagen. Väldigt roligt, väldigt imponerande ekipage och massa gångarter. Jag hoppas de tyckte att lektionerna var givande och även min teori (som var mest snack om taktik för Geadingatävlingar).

En av ekipagen.. i flygande pass..
(snodde bilden från facebook men jag var ju taggad i bilden sååå)


Gamla Genas.. Tänk så skoj jag hade där. Det var ett superbra ställe för islandshästar och det fanns många där när det väl var full verksamhet. Massa människor, underbara glada människor och hästar i alla dess åldrar.. och hagarna.. och ridvägarna. 
Synd att det försvann därifrån - för det var verkligen ett bra ställe., 

På måndag blir det klinik för att kontrollera benet och även vaccinera båda och se över Kjartans tänder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar