torsdag 16 juni 2016

Uteritt med mamma

Mamma kom till stallet igår. Det är så roligt när hon dyker upp och träffar sin gamle kompis i stallet.
Vi tog in hästarna, gav dem lite käk - ja, våra hästar äter faktiskt lite kraft varje dag, Branas mage verkar må bättre av lite betfor, och så tog vi en liten runda runt stallets ägor.

Mamma har blivit en riktig "ponnyryttare".. Hon skrittar lååångsamt bakom mig och när hon har kommit tillräckligt långt bak så trycker hon på lille Kjartan och ber honom tölta/trava/galoppera ikapp.. Som man gjorde förut när man var liten. Väldigt roligt tycker jag och säkert mamma också för det kan inte vara så jättekul att skritta hela tiden med mig.

Brana fick nya skor i förrgår också med snygga röda sulor på alla 4 hovar. Eftersom vi börjar öka tempot (wohoo) och grusvägarna är hårda, torra samt fulla med lite större stenar så behöver hon lite skydd om sina hovar. Att göra som en hel del gör med silikon i hovarna skulle jag aldrig göra - om man läser lite i innehållsförteckningen på silikonfyllningen så ser man att dessa innehåller epoxi och epoxi är mycket giftigt.. Varför tror ni hovslagarna har skyddshandskar på sig när de hanterar dessa 2-komponentsgrejer?! Och sedan att det ska härda i hoven..

Näää, inte min smakpalett. Här är jag supernoga med vad Brana äter, hur hon jobbar, hur hennes hage ser ut, hur mycket hon dricker.. Varför ska jag då slänga in epoxi-massa i hovarna?? När jag är så noggrann med allt annat?? Jag håller mig till polsterpack (tjära) och vanliga hederliga plastsulor. Men alla gör (förstås) som de själva anser är bäst..

Vad Brana äter?? Jorå, som sagt hon äter en hel del nuförtiden.
Gräs äter hon - från kl 6 på morgonen till ungefär kl 16 på eftermiddagen. Det är nog lite för mycket gräs i hagen nu men hon kommer snart ha betat ner allt och då blir hagen perfekt.
Vid insläpp som då sker vid kl 16 får hon 2 dl betfor. Detta har jag märkt får hennes mage att lugna ner sig..
Sedan vid 19-20 ungefär får hon ca 0,5-1kg hö.

På vintern är planen då:
Morgon: 2 kg hösilage
Lunch: 1 kg hösilage - kommer ju ha automatgrind..
Insläpp: 2 dl betfor, 0,5kg kornkross, 1kg hösilage
Middag: 3 kg hösilage
Men det får vi se hur mycket jag måste reglera.

Kjartan som då är 30 år äter ungefär likadant förutom att han får 0,5kg strålucern på kvällen just nu samt 0,5kg kornkross plus 2dl betfor vid insläppet också.

På vintern kommer han nog äta lika mycket men jag kommer säkert få toppa upp lite med mer kornkross och betfor samt strålucern. Han brukar inte vilja äta så mycket hö/hösilage.. Det brukar stanna vid 5kg, resten lämnar han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar