måndag 11 januari 2016

Då var kvarkan igång igen..

Har ni (som jag) noterat att kvarka dyker upp mestadels på hösten/vintern? Jag tror det beror på att man stallar in sina hästar i stall då, eller att de står inne mer än på sommaren samt att folk åker runt i olika stallar för att rida, antingen på ridskolor/turridningsfirmor eller privathästar.

För nu är kvark-varningarna uppe i högvarv. Att hästar får kvarka är ingen katastrof, förutom äldre trotjänare som kan lida rätt mycket, men det tar sådan tid att få ett stall friskt. Dessutom blir hela stallet bedömt som pestsmittad och man blir helt enkelt tvungen att hålla sig till sitt stall helt och hållet. Jag vet t om hovslagare som vägrar kliva ut ur bilen då de fått höra att stallet har fått kvarka eller andra stall i närheten som kräver att hästarna (som är friska men bor i sjuka stallet) rids ut i skog och mark.

Vad är kvarka?
enkel förklaring:
Kvarka är en bakterie (streptokocker) som sätter sig på hästens lymfkörtlar. Hästen får feber, svullna lymfkörtlar, snorig och hostar..

Inkubationstiden är 14 dagar.
Stall som har fått sjuk häst, ska isolera hästen och hålla stallet isolerat 20 dagar. Blir en ny häst sjuk ökas stallets tid på med 20 dagar osv osv.

När stall är friskt ska hela stallet desinficeras plus hästar ska provtas för att konstateras friska. Streptokocker trivs i fuktiga miljöer så det är nog därför hästar blir sjuka vid den här tiden.

Det är svårt att få ett helt stall friskt och det tar många månader, trots att man sköter allt exemplariskt. Så att undvika kvarka är en väldigt viktig detalj.

Hur förhindrar man att kvarka sprids?? 

Enklaste sättet är väl att hästen, du och alla i stallet inte åker någonstans, inte accepterar utomstående besökare - varken hästar eller människor - och att du plus hästen isolerar er själva.. Men det låter inte så roligt, eller hur?

Däremot kan man se till att nya hästar som kommer till stallen hålls isolerade från alla andra hästar och människor i ca 3 veckor.

De stallkläder du använder skall vara rena och skor/hjälm ska desinficeras om du besöker andra stall. Likaså utrustning - om du nu tar med dig borstar, sadel osv.

Tvätta händerna om du klappar en häst och sedan går över till ny häst men försök undvika att röra andras hästar och låt inte din häst lukta på andra hästar som inte gå i din hage.

Hovslagare är ett gäng som jobbar lite olika. En del ordentliga ser till att desinficera sina saker mellan varje nytt stall men det finns en hel del som helt enkelt inte bryr sig. Så se över vad din hovslagare gör - fråga dem gärna.

Det finns massa information om kvarka, en del sant och en del falskt. Bäst är att titta på de kända sidorna som:
Statens veterinärmedicinska anstalt
http://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/kvarka-hast
Travsportens hemsida
https://www.travsport.se/wicket/bookmarkable/se.atg.web.travsport.page.polopoly.InfectionInfoArchivePage?20&name=smittoinfo1 kommentar:

  1. Uffa, kvarkan är inge kul, hade det i stallet ifjol och min ena häst höll på att stryka med då han svällde så mycket att han nästan kvävdes. Har som tur är inte mitt dräktiga sto i samma stall, hade kunnat gå illa... Och nu när man hör det bryta ut lite här och var igen måste jag erkänna att jag nästan blir lite nojig ändå, haha :)

    SvaraRadera