måndag 17 juni 2024

Det här med gräs..

 Sommar för mig innebär insekter, gräs, torka, hårda vägar, migrän.. oro för att inte få grovfoder till stallet. Tänk så mysigt det är med sommaren, va??  Ovanpå allt detta så har vi då feta hästar, risk för fång och skador som aldrig läker (eftersom flugor, värme ställer till det). 

Jag har aldrig och kommer nog aldrig gilla sommaren. Jomenvisst, jag gillar solen, fågelkvitter, all glädje överallt, liv och rörelse, allt blir lättare med mindre mängd kläder men det är så mycket annat som får min vågskål att skvalpa över åt andra hållet. 

Men nu ska vi snacka gräs. Gräs är hästens basföda och det är det naturligaste i världen att låta en häst få tillgång till gräs. Men, med dagens välfärd på våra hästar, då vi håller dem lite lätt överviktiga hela vintern och sedan släpper ut dem på ganska övergödda gräsiga hagar - gör att vilken häst som helst får problem med gräset. 

Jag har sökt lite hitan och ditan efter tips och råd, förutom de generella som typ alla kan (håll hästen normalhullad, undvik för mycket gräs, motionera) och här hittade jag faktiskt en riktigt bra sida: 

https://viahovblogg.se/2021/06/23/forebygg-fang-och-hall-hasten-frisk/

Jag själv har alltid kört med, dra ner på foder till hästen från januari till betet. Du ska mer eller mindre se revbenen i april (inte före april) och det har hitintills fungerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar