fredag 19 maj 2023

Provsvar Ida Insulinom

 Då har jag fått provsvaren från veterinär. Det ÄR tufft att höra och tufft att bestämma om hennes livslängd. Veterinären berättade att tumören är 1x2 cm stor bredvid bukspottskörteln och det finns inga andra tumörer, varken i bukhålan eller vid lungorna. Hon är m a o en mycket god kandidat för att opereras, enligt veterinärteamet.

Jag passade på att fråga en massa frågor som: 

  • Om man inte gör något utan fortsätter med cortison och matschema, vad händer? 
    • Svar: Om hon fortsätter som nu så kommer hon, enligt statistik, dö inom 6 månader. Hon kommer få ett sådant blodsockerfall vilket leder till ett anfall där hon är fullt medveten men kan inte röra ben, kropp eller något. Det kommer inte gå att häva utan man måste åka in akut till veterinär och avsluta livet. Detta kan ske närsomhelst, hursomhelst och jag antar, väldigt dramatiskt. 
  • Om man opererar, hur lång tid är rehab?
    • Rehab 3 veckor stilla med krage eller body. Hon måste helst vara på klinik i 3 dagar för att studera matlust, kiss/bajs och blodsocker. Risken är att de får diabetes i början då kroppen har producerat massvis insulin och delarna som ska producera insulin har blivit "lata" så helt plötsligt kan kroppen få för högt socker. Kroppen kan justera detta efter ett tag men det kan även vara ett bestående problem. Diabetes går dock att hantera. 
  • Vad är livslängden när man opererar?
    • En operation är ingen garanti men statistiken säger 12-14 månader. Det kan vara längre, det kan vara kortare. En frisk och en smula yngre hund ger bättre statistik, fick höra om en äldre hund på 15 år som opererades och dog 2 år senare men då inte av detta utan hunden hade blivit matförgiftad. 
Mycket tufft beslut och jag har funderat hit och dit. Men, jag vill ge operationen en chans. Att välja en kortare livstid med att inte operera känns lite väl tufft och hon är en frisk och glad hund som borde ha goda chanser.  Att vi får ca 1 månads helvete med rehab mot ca 1 års liv känns överkomligt.  Jag kommer ångra mig om jag inte väljer att operera...

Så nu inväntar jag en operationstid och seden blir jag hemmasittande i typ 3 veckor.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar