torsdag 4 maj 2023

Ny häst och hejdå stallkompis

 I helgen hände det grejer. Stoet som flyttade in för mindre än 1 år sedan, flyttade ut. Jag önskar dem lycka till i framtiden, oavsett vilken väg de väljer för de står lite vid en 4-vägskorsning och funderar. Men samtidigt dök det upp ett nytt sto till oss. Ett sommarsto (än så länge) som ska gå under sommaren och äta massa gräs. 25 års erfarenhet på detta sto, så hon har mycket visdom i kroppen. 

Det blev ett lätt hopsläpp med sto:et och en av pojkarna men grabbarna i hagen bredvid, där då Teo går, blev det ett helt annat koncept. Teo fick sin "terminator-fas" programmerad och började attackera sin hagkompis och när han väl börjar, så slutar han aldrig. Så det blev separation mellan dem en stund nu. 

Någon dag efter hade det nya stoet ett rejält bitsår på rumpan. Vår snällaste valack som inte skadar någon hade tydligen ruttnat och tagit en köttbit av damen. Det kan bero på två saker; Han är hungrig, för de går ute dygnet om och får inte så mycket hösilage längre eftersom det äldre stoet inte äter lika fort (och då äter valacken upp allt) eller att hon bjöd in sig en gång för mycket (hon är högbrunstig). Så nu får de gå separerade. 

Suck, det ska aldrig vara lätt med hästar inte, fast å andra sidan - vi slänger ihop hästar från olika områden av och till och kräver att de ska komma överens. De har inget val utan måste "älska" sin nästa men så fungerar det inte i verkligheten. Var det en stor flock i en stor hage, skulle det bildas små gäng i flocken men när det är få hästar så fungerar det inte.

Så just nu, går alla hästar i varsin hagar och sover inne på nätterna. Vi får vänta några veckor tills vi kan släppa ihop hela bunten igen, nåja - det är ändå två flockar pga stoet, och då får vi hålla tummarna att alla accepterar varandra. De behöver inte älska varandra, bara acceptera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar