onsdag 8 augusti 2018

Sto i hagen

Vi kommer få ett sto precis bredvid våra killar i några veckor, tror jag. Saken är att storhäststallet har 2 fångston som i normala fall går bredvid varandra men 1 av stona har fått akut fång och står inne just nu, har gjort så några veckor och lär fortsätta med det några veckor till. Stoet som kan gå ute är extremt sällskapssjuk och springer omkring som en toka om hon får vara ensam.

Nu har det tidigare inte varit ett problem då alla andra stora hästar har stått i hagen bredvid men nu är det sommar och alla stora hästar har dragit iväg på bete. Någon har stannat kvar en stund pga skada men nu ska även dessa iväg på bete..
På sommaren, i storhäststallet, får man klara sig själv, inga arb.pass, inga fodringar  - på ont och gott.

Vilket nu leder till att det här stoet blir ensam i hagen = totalt omöjligt. Så, hon har några valmöjlighet.  Antingen stå på box 24 timmar om dygnet eller gå ut med de andra stora hästarna och riskera att få fång igen.. Eller ödmjukt böna och be ngn storhästägare att låta sin häst skippa betet och äta hö och vara sällskap. Finns säkert fler alternativ men inget av dem är möjliga.

Att stoet ska stå inne dygnet runt är inte ett livsdugligt liv och att gå ute i gräsig hage med resten av stallet och riskera fång igen är uteslutet. 

Så nu har jag och min stallkompis i isis-stallet gett ett förslag. Att det här stoet bygger en hage i vår hage, med 2 meters kanal så våra hingstiga killar inte kan vidröra henne, och så får hon stå i vår hage. Sällskap dygnet runt tills det andra fångstoet blir bättre och kan gå ute. Vår hage är så nedbetad så hon kommer få en bra yta att vara på utan att riskera fång.

Det jag oroar mig för lite är just det faktum att vi har väldigt hingstiga killar, alla 4 är faktiskt rätt intresserade av damer - tror faktiskt Teo och Kjartan är värst. Det kan bli rejäla slagsmål i vår hage.. Det kan också vara risk att de kraschar hagen och då är det inte bara slagsmål som är i farozonen utan även betäckningsskador, fång på stoet osv.. Så ström och en rejäl dos ström är ett måste.

Men självklart hjälper vi till med sällskap. Det är något vi alltid förespråkar i vårt isis-stall. HJÄLP alltid varandra! Stötta varandra!! Även om du inte får samma hjälp tillbaka men man ska samarbeta!

På lördag antar jag att den här damen kommer in i vår hage.. Hujedamig.. Blir lite mer för oss att göra då men sånt är livet när man äger häst!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar