måndag 26 januari 2015

Senskada+Kotsenskideinflammation+Spark-skada - en liten återberättelse

Jamen så var man där igen då.. Suck, att man aldrig kan få börja rida.  Då ska vi se om jag kan summera Branas skador här.


 • 13 maj 2014 Senskada framben. Inflammation i kotsenskidan, förtjockat ringband och mindre blödningar inre gaffelbandsgrenen. Vila i liten hage, kyla på dagarna och back-on-track på nätterna. Fenylbutazon i många dagar.
 • Juni - återbesök Evidensia. Brana får gå ut i större hage. Mestadels för att hon inte kunde vara lugn i liten hage. Fortfarande vila
 • Juli - återbesök Evidensia. Ser ok ut, fortsätt med vilan.
 • Augusti - återbesök Evidensia. Skrittdags! Rida 2 månader i skritt. Börja med 15min och utöka till 60 min under 2 månaders period. 
 • Oktober - Återbesök Evidensia. Friskförklarad senskadan. Får börja trava/tölta. Kombinera med skritten och öka på travsekvenserna. 
 • 22 Oktober - Kotsenskideinflammation vänster bak. Evidensia igen. Vila och fenylbutazon igen. Sprutat direkt i leden
 • 20 November - Återbesök kotsenskideinflammtion hos Evidensia.  Sprutat i leden igen och vila åter en månad men det såg mycket bättre ut
 • 10 December - sparkskada andra bak. Svullen och åkte in till Evidensia för att röntga pga risk för brutet griffelben-. Helt ok. Vila och fenylbutazon för att minska svullnaden.
 • 17 December - bättre kotsenskideinflammation efter besök hos Evidensia. Jag får börja skritta igen så fort sparskadan har minskat i svullnad.
 • 20 December - börjat rida igen i skritt. 
 • 24 Januari 2015 - kotsenskideinflammation har blivit värre. Värme, mer svullnad. Har knappt ridit på 2-3 veckor då vädret har varit hemskt så det här har damen orsakat i hagen. 
 • 27 Januari - återbesök Evidensia för att kontrollera den uppslitna skadan.

Och berättelsen fortsätter på onsdag.......

Sedan 13 maj 2014 har jag inte ridit min dam mer än i skritt och liite trav/tölt. Hon har mestadels gått och skrotat i hagen, inte det optimala med en arbetssugen häst som har energi som tusan. Jag längtar till den tiden då jag får rida Brana, spelar egentligen ingen roll i nuläget om det är skritt, trav, tölt eller galopp. Bara känslan att få sitta på henne och arbeta med muskelgrupperna skulle vara suveränt. Naturligtvis vill jag tävla men det får nog bli år 2016.. 


Jag har valt Evidensia i Täby då jag anser att de är mycket duktiga på dessa skador. Jag har även valt att ha henne hemma (inte skicka i väg på rehabilitering) då jag vet hur min dam fungerar och att skicka iväg henne är inte optimalt - hon skulle stöka för mycket och riskera slå upp nya skador. Jag har även valt att låta henne vara med "flocken" (läs Svipa) dygnet runt i en hage, då hon är lugnare och jag tycker att rörelse+friskt luft är bra för hästen - det tyckte även veterinären. När jag har skrittat så har Svipa blivit tvungen att hänga med, för annars stökar Brana för mycket. 
Vi (veterinär och jag) har inte gjort så mycket med skadorna, förutom kyla, sprutat i leden 2ggr (kotsenskideskadan), lindor på vid ridning. Det får läka långsamt och ta den tid det tar istället för att operera eller göra andra tuffare behandlingar som ger snabbare effekt. Och det har inget att göra med att vi har bytt stall.. Senskadan kom före bytet och kotsenskideinflammation var bara otur, enligt veterinär.

Men jag börjar bli lite trött på det här, det ska jag säga. Det är den ena skadan efter den andra och eftersom jag bara har en häst så blir det lite tråkigt med skadorna. Ja, jag har Kjartan också men det är inte samma sak. 

Kom igen nu, Bananen.. Bli frisk så vi får njuta av skog och mark tillsammans!!!

2 kommentarer:

 1. Du är inte ensam i eländet... :(
  Sen i maj har min varit skadad också. Kotledsinflamationer, muskelbristning i ländrygg, griffelbensfraktur, kotsenskideinflamation, senskada, ringbandsblödning och fortfarande inte bra. Nya diagnoser och skador under konvalecenten -bara otur! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men FY, Emma.. Det där låter inte alls roligt. Nu försöker vi se det positiva och hoppas på att våra hästar rehabiliteras snabbt och fint..

   Radera