måndag 24 juni 2024

Hur mycket gräs får en häst i sig per dag..

Jag har tagit detta från en annan sida. Vill ni hitta referensen, sök på gräs på min sida så hittar ni flera inlägg, där finns även hänvisningen.

 När vi ska beräkna hur mycket hästen äter på bete så räknar vi ut hur mycket torrt material den äter. Betesgräs innehåller ca 80% vatten dvs 20% utgörs av torrt material (torrsubstans). På medelgoda beten kan vi räkna med att hästen äter en gräsmängd som motsvarar 2 kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt (2% av kroppsvikten). Det vill säga att en häst på 500 kg äter runt 10 kg torrsubstans på ett dygn - vilket motsvarar 50 -60 kg gräs.....

Om vi tar ett motsvarande exempel då hästen går på ett bete av medelkvalitet och äter en gräsmängd motsvarande 2 kg torrsubstans per 100 kg kropssvikt så kommer hästen att få 1,5 - 2 gånger sitt underhållsbehov av energi (MJ) och runt 4 gånger sitt underhållsbehov av protein tillgodosett. För en häst på 500 kg kan det leda till en viktökning på runt 12 - 18 kg per månad"
 
Så med andra ord äter en islandshäst, vikt ca 300-350kg, ungefär 7-8 kg torrsubstans/dygn
(2 kg torrsubstans gånger 3.5 = 7.
3,5 är alltså 350kg men delat på 100 eftersom vi måste få ut "per 100kg kroppsvikt")
 
Ska vi räkna lite till så äter alltså en islandshäst ungefär 35kg gräs per dygn vilket är ca 1,5kg/timme (ca 0,3 torrsubstans gräs/timme) (7 kg / 35kg  = 2%)
 
Viktökningen för en islandshäst är nog densamma som för en 500kg häst för de tillgodoser sig betet så lätt...



12år och morgonridning

 Teo fyllde 12 år i söndags!! Tänk att han har tillåtit mig att vara hans matte i 8år. Otroligt.. Vi firade med ett knäckebröd, galopp i skogen, kli på kroppen och mys i hagen. 


Jag har börjat rida tidigt på morgonen nu igen. Det är extremt varmt och jag klarar inte av värmen, så jag rider på morgonen. Mycket mysigt att komma till stallet och bara vara ensam med hästarna och morgonsolen, fåglarna och träna. 


lördag 22 juni 2024

Hemmaprojekt har startat

 Japp, nu är jag igång igen med sommarprojekten. Mitt vedskjul håller på och rasar så jag blir tvungen att åtgärda det. Tömma allt i gamla skjulet, ner med gamla skjulet och idag har jag ägnat dagen åt att gräva gropar för betongplintar. Tidigare har jag köpt in allt (tror jag) som jag behöver för att bygga upp ett enkelt skjul. I nuläget kommer det bli reglar och plasttak, har jag tillräckligt material så kommer jag bygga glesa väggar. 

Jag är blåslagen och rätt trött, både fysiskt och psykiskt, då jag för första gången får göra all planering själv. Nu hoppas jag att min underbara läromästare Pappa, som gick bort förra året, blir stolt när han ser ner på mig. Han lärde mig så mycket och jag hoppas jag minns tillräckligt mycket så jag kan fixa det här. 

Så här såg skjulet ut tidigare. Stålram med presenning över. Fått skaka bort snö typ varje dag när det har varit massa snö. Det har gått sönder, ramen är böjd och den var helt slut. 


tisdag 18 juni 2024

Vansinnig rolig ridning

 Idag var en otroligt bra dag! Red min medryttarhäst, japp jag är medryttare så att säga på en häst i stallet. Vi bytlånar varandras hästar en gång per vecka, nyttigt att rida andras hästar och få sin egna häst bedömd av någon annan. 

Så jag red denna häst. Vi övade massvis i kort skritt med bogförflyttningar då han är en smula stel i bogarna. Så stadig hand, lätt hand, stöd på yttern men inte för mycket. Stilla mjuk hand. Och så lite kraftigare skänkel (en skänkel) vid sadelgjorden för att få hästen flytta sig från skänkeln. När han försökte gå på framåt bara eller hängde fast i handen så gjorde jag en halvhalt med sätet och lutade mig lite mer bakåt och han lättade direkt. Jag höll på så här lääänge.. i båda varven. Flytta, flytta på volten, halvt igenom också med bogförflyttning.  När jag kände honom bli mjuk och fin med massa rygg och bakben, så bad jag om tölt. Vi töltade långsamt med djup form på volt och jag bad om bogförflyttningar då och då. Ibland hängde han fast och då bad jag om bättre aktion i bakdelen (lite lätt med spö) samt en halvhalt med sätet och lutade mig lite bakåt. Då släppte han direkt och bara töltade på, och var extremt mjuk i kroppen. Riktigt riktigt bra träning!!  Jag blev supernöjd efter typ 30-40 minuter och så fick han lite avskrittning, dusch och in i boxen

Lilla Teo tränade jag också på volten. Massa tölt i serpentinbågar, mycket noggranna bågar, raka spår där det skulle vara rakt och inte falla inåt i bågen och det gick sååå bra. Avslutade efter ett tag och var riktigt riktigt nöjd med honom också. 

Jösses, så jag älskar att träna hästar!

måndag 17 juni 2024

Det här med gräs..

 Sommar för mig innebär insekter, gräs, torka, hårda vägar, migrän.. oro för att inte få grovfoder till stallet. Tänk så mysigt det är med sommaren, va??  Ovanpå allt detta så har vi då feta hästar, risk för fång och skador som aldrig läker (eftersom flugor, värme ställer till det). 

Jag har aldrig och kommer nog aldrig gilla sommaren. Jomenvisst, jag gillar solen, fågelkvitter, all glädje överallt, liv och rörelse, allt blir lättare med mindre mängd kläder men det är så mycket annat som får min vågskål att skvalpa över åt andra hållet. 

Men nu ska vi snacka gräs. Gräs är hästens basföda och det är det naturligaste i världen att låta en häst få tillgång till gräs. Men, med dagens välfärd på våra hästar, då vi håller dem lite lätt överviktiga hela vintern och sedan släpper ut dem på ganska övergödda gräsiga hagar - gör att vilken häst som helst får problem med gräset. 

Jag har sökt lite hitan och ditan efter tips och råd, förutom de generella som typ alla kan (håll hästen normalhullad, undvik för mycket gräs, motionera) och här hittade jag faktiskt en riktigt bra sida: 

https://viahovblogg.se/2021/06/23/forebygg-fang-och-hall-hasten-frisk/

Jag själv har alltid kört med, dra ner på foder till hästen från januari till betet. Du ska mer eller mindre se revbenen i april (inte före april) och det har hitintills fungerat.

måndag 10 juni 2024

Dessa hektiska långhelger & avslut med Stormur

 Dessa helger som för normala personer erbjuder ledighet, umgänge, mat och sömn. För mig innebär det arbete, fullt ös medvetslös och gemenskap.

Denna helg var inget undantag. Onsdagen blev inget undantag. Jag noterade att taket på min altan var trasigt så jag behövde byta. Trodde jag hade trätak där mellan plasttak, isolering och innertak så jag dundrade till Byggmax och köpte takpass och skruv och sedan köpte hylla på Jula. Sedan stallet och rida, mysa.

Torsdagen var nationaldagen och det ska ju firas men det blev ett litet ovanligt firande. Tog bort plasttaket på morgonen men noterade att det fanns inget trätak bara reglar. Så när mamma och moster kom sa jag "hej", lämnade dem hemma hos mig och drog till stallet med sommardäck till hästsläpet, bytte från vinterdäck till sommardäck, drog till Byggmax (igen) och köpte plasttak och farmaskruv. 

Sedan upp på taket och på med nya taket. Det blev ett väldans massa skruvande och sågande men sent på eftermiddagen så blev jag klar! Därefter middag med moster och mamma och så spelade vi Yatzy och hade väldigt trevligt sent in på kvällen.

Fredag blev en lika hektisk dag. Mot stallet och rida, sätta upp extra-tråd i en hage och så städa upp utomhus hemma, fixa överallt och så stallet på kvällen då hästarna sov inne pga vädret. Snacka med stallkompisar och hade riktigt mysigt. Sedan vidare till Willys och storhandla. Därefter hem och städa, tvätta, frosta av frysen och trimma gräsmattan. 

Lördag blev utsläpp av hästarna på morgonen och så red jag lite. Mysigt med liten lugn stund tillsammans med pållen. Sedan hem för mamma och hennes voffe kom över. Jag skulle trimma mammas voffe då han var så långhårig och varm plus allt fastnade i pälsen. Så jag trimmade ner honom en hel del, tog ca 4 timmar, medan mamma målade hyllan. När voffen var klar så blev han sååå fin. Och så åt vi lite gott, medan min mobil lät hela tiden - många mess från inackorderingar.  

Mamma skulle ha sovit över men eftersom det skulle bli ett massivt häst-flytt mellan hagar dagen efter och jag behövde åka till stallet tidigt, så valde hon att åka hem. Men först gjorde vi klart allt som vi hade tänkt oss och sedan åkte hon hem. 

Söndagen blev tidig, då hästar hade stått inne pga vädret. Jag började bygga om hagar och det fortsatte hela dagen - blev klar vid 16-tiden. Alla hästar på rätt ställe, alla hästar nöjda och likaså hästägarna. Själv åkte jag hem och kunde knappt ha ögonen öppna.. Duschade och kraschade tidigt i sängen. 

Jag kände också att det här med Stormur och vara medlemsansvarig börjar bli för mycket. Eller inte för mycket men väldigt tråkigt. Jag måste vara online hela tiden och jag börjar känna att det är lite för... tja tråkigt och ansvarsfyllt. Så nu har jag sagt upp mig från Stormur men inte förrän februari nästa år. Så nu får vi se om de hittar någon ny.

måndag 3 juni 2024

Städhelg och utehästar

 NU är alla hästar ute dygnet om! WOW, jag trodde knappt den dagen skulle komma. Jag trodde verkligen alla isis-folk var likadana och ville ha sina hästar ute så tidigt som möjligt och så länge som möjligt, fast helst ute dygnet om/året om men ack så fel jag hade. Så gott som halva stallet har velat ha sina hästar inne på nätterna och skulle nog ha fortsatt med detta om det var så att den servicen fanns. 

Jag förstår dem med tanke på bete, mygg, knott och bara tryggheten att veta var hästen finns under den mörka tiden på dygnet men nu är de ute. Vilket innebär att jag är stallfri på mornarna - wohoooho!! 

Vi städade stallet den här helgen också, bäst att passa på innan alla får sommarfeeling och dyker upp på alla möjliga tider. Nu är alla än så länge inrotade på att vara i stallet och sköta om sin häst och ev. mocka. Så jag bokade in en städning. Alla dök upp på lite olika tider men på förmiddagen och började tvätta sin box. I vårt stall får man inte använda högtryck, ångtvätt eller spola vatten på väggarna utan det är gammal hederlig skurhink, skurborste och så gnugga på. Så alla stod där i sina boxar, totalt fokuserade, tysta och bara städade, städade och städade. 

Det doftar ljuvligt nu i stallet och nu ska bara en del bättra på med lite målarfärg och sen är hela stallet redo för 1 års användning till.