onsdag 5 juli 2023

Nytt veterinärbesök insulinom Ida

 Igår var vi hos veterinären igen, jag och Ida. Vi skulle ta nytt blodprov och så hade jag massa frågor..  Har skrivit upp alla frågor och svaren från veterinären i kursiv text.

  1. Eftersom Ida fortfarande har insulinom, även fast hon opererades men allt lyckades tydligen inte tas bort, hur kommer jag se när det är dags för henne att vandra vidare.
    Ida mår bra, är fin och rent fysiskt mår hon bra. Bra hjärtljud, bra andning, ser fin ut. Eftersom du säger att hon inte har haft några anfall och blodprovet tidigare visade att hon antagligen fortfarande har en liten tumör kvar i kroppen så finns det en risk att hon kommer dö tidigare än normalt. Men hon är "ung" och denna ras brukar leva till runt 15-16år och tidigare hundar, oavsett ras,  som har fått denna behandling/operation hon har fått har levt relativt länge och dött av andra sjukdomar, t ex diabetes, så sannolikheten är att hon kommer leva ett bra tag till. Du måste sluta planera död, låt henne leva och njut av dagarna. Vi inväntar vad provsvaret säger på dagens blodprov innan vi kan bedöma vad som ska hända. Vi ska även planera in ett ultraljud i höst för att se hur organen mår och det är inget som säger emot att hon kan opereras igen om det dyker upp en tumör.

  2. Måste hon äta 0,5 tablett (5mg prednisol-tablett) varje dag? Hon är så otroligt hungrig hela tiden och går upp i vikt (+1kg på ca 1.5 månad)
    Normalt äter hund cortison före operation för att hjälpa kroppen. Cortison äter de för att kroppen producerar socker bättre och i normala fall ska de inte äta detta efter operation. Men eftersom senaste blodprovet visade att hon fortfarande har en tumör i kroppen, lågt socker, så behöver hon hjälp. Du kan dock prova att laborera lite med mängden. Du kommer märka när det är för lite cortison för då kommer hon få anfall, då får du öka på mängden.

  3. Ska hon fortfarande gå på 4timmars matschema? Alltså mat var 4:e timma
    Ja, hon måste gå på 4-timmars matschema. Du bör inte ändra/byta mat då hon är van vid den mat hon äter. Det kan vi dock diskutera efter nästa blodprovsvar

  4. Varför kan hon inte reglera värmen så bra? Är alltid så varm, besväras av värmen.
    Cortison gör att hundar har svårare att reglera värmen. Det är normalt att de tycker det är varmare och du får hjälpa henne så gott du kan med kylmatta, air condition osv. 

  5. Hon har fått massa knölar på kroppen, typ vårtor. Är det ngt som hör ihop med insulinomet eller är det bara åldern?
    Knölarna är vårtor och det är normalt när hundar blir äldre

  6. Varför låter det så ansträngt när hon andas? Låter lite som om ngt sitter i vägen i luftstrupen
    Det är inget i vägen (veterinär kände, klämde på halsen och lyssnade på andningen).. Hon är nog bara lite besvärad av den extra vikten.
  7. Om det visar sig att vi hittar den eventuellt nya knölen och hon börjar må dåligt igen.. Är det opererbart eller?
    Faktum är att det kan vara opererbart. Hon är som sagt i god kondition, ser fin ut och har bra värden förutom sockret och insulinet. Så det är ingen omöjlighet att operera igen.

Jaa, det var detta besök. Vi får se vad som händer och nu ska vi börja försöka med att sänka cortisonet. Jag tänkte 1/4 dels tablett varannan dag och 1/2 tablett varannan dag i ca 2-3 veckor och därefter gå ner till 1/4 dels tablett varje dag.  Håller tummarna att blodprovet visar ngt bättre denna gång än förra gången men det tror jag tyvärr inte,  bara det inte blivit värre..



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar