måndag 17 maj 2021

Bete

 Nu kommer det infernaliska förrädiska gräset. Underbart gott för hästarna men så otroligt laddat med allt som inte är bra för en häst. Med gräs kommer alla bekymmer, fång, kolik, fetma osv osv.  Javisst, rätt sorts gräs i rätt sorts hagar är suveräna men tyvärr tycker jag nog att de flesta hagarna är öppna ägnar med massa gräs. Jag saknar kuperade stora skogshagar.

Förstår inte hur folk i dagens tider kan låta hästar gå från vinterhagar till fulladdade gräsiga sommarhagar utan knappt någon invänjning. Så gjorde man på 70-80 talet när man inte visste bättre.. Nuförtiden borde man inse att man måste vänja hästen långsamt och länge på bete. Minns ett stall jag har stått i där vi handbetade i 5min, 15min, 1 timme, 2 timmar, 4 timmar, 6 timmar osv osv vecka efter vecka tills hästarna var redo för bete. Det tog många veckor innan hästarna kunde gå ca 10timmar i en sommarhage. Men å andra sidan; inge fång, inge kolik.

Våra hästar i vår hage har konstant invänjning till bete. De går i en hage som är stor nog för den mängd hästar och därför börjar deras invänjning så fort det dyker upp gräs i hagen. Problemet är alltså inte invänjningen utan mängden gräs i hagen! Det är för lite gräs för storhästar men för mycket gräs för islandshästar. Så jag blir, varje år, tvingad till att stänga av en del av hagen, likaså detta år. Den är kapad med 2/3. Alltså mina två killar har 1/3 av hagen och sto:et i hagen bredvid fick igår halva sin hage kapad.  När det är 5 hästar i hela hagen blir det ganska bra men med bara 2 hästar är det för mycket gräs. Mina killar står fortfarande på box nattetid och Teo rids ungefär 6 dagar i veckan, ganska intensivt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar