måndag 28 augusti 2017

Peter-kurs, godkänt för att börja tävla

Då har helgen passerat.. Underbar helg med morgonträning på lördagen och så uteritt med mamma på lördagskvällen. Båda hästarna gick väldigt bra och vi hade mycket roligt. Det har vi alltid men ibland blir det lite extra magiskt och på det sättet väldigt roligt.


Söndagen var det dags att åter åka till MarmaTorp i Knivsta för att träna för min mentor, Peter Häggberg. Uppe tidigt, släppa ut hästar, ge dem frukost, packa ordning, mocka boxar och så lastade jag Teo (helt själv) och så åkte vi. Mamma hängde förstås med eftersom hon gillar att följa med och jag älskar att ha med henne.. 

Första lektionen bestod av tölt. Jag visade vad vi hade tränat på, tölt i lite mer öppen form för att få med bakdelen, laterala gångarten och säkerheten, balansen i tölten - vilket vi hade fått i läxa från förra gången. Det gick strålande bra. Peter satt upp på Teo, vilket han tydligen gärna gör (det gjorde han aldrig på mina tidigare hästar) och visade hur han gick. Jag noterade att han har lite sänkt manke och går lite "nedtryckt" i bogarna men det blir lite på det sättet när man låter hans huvud vara lite för högt och när han inte riktigt jobbar på 100% rätt sätt. Men enligt Peter så ska det vara så för att han måste hitta balans, alla långa ben, takt, säkerhet och styrka. 

Lektion 2 jobbade vi på i samma stil, dock med boots. Teo gick strålande och vi övade även en massa trav, galopp på volt och lite skritt. 

Jag ska fortsätta med detta, att tölta rakt fram och bara öka "milen på mätaren i tölt" så att Teo bygger styrka och balans. Vill Teo öka tempo så är det ok, annars ska jag ligga kvar i samma långsamma tempo och låta honom tuffa på.  

"Det kommer hända massvis under vintern", sa Peter.. Och så la han till "Du borde nog fundera på att börja tävla nu, några små V5:or eller nåt. För att träna tävling också, visa honom banan"
Tävla??! Jag har inte tävlat sedan 2013 men visst, det är det jag har köpt honom för. Att tävla.  Blir lite nervös när jag funderar på det men jag hoppas det blir då någon inofficiell tävling snart, så slipper jag strulet med att köpa licens och sånt nu.. Eller så väntar jag till nästa år - vi får se.

Jag blir även fascinerad över hur mycket Teo har lärt sig. I början behövde vi vara två som lastade honom eftersom han var lite tveksam till att gå in i transporten, det behövdes en liten smackning eller två bakom honom (det tog typ 30 sekunder).. Men nu, går jag in i transporten utan någon mer person i närheten, sätter fast honom, går runt och sätter på bom, stänger luckan.. Likaså när vi kommer till nytt ställe - så är han hur cool som helst, bara sätta fast honom utanför transporten och borsta, fixa, sadla utan att han ränner runt runt och skriker. Han busar, bockar inte när jag rider fram och jag kan passera hästar längs med "framridningen" utan att han skriker, vill vända, skrika eller bocka. 
Han har verkligen vuxit det här året mentalt. 

368kg väger han nu också.. Från 351kg i maj till 368kg nu i augusti. Jaja, det är lite mer muskler på honom också

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera