tisdag 30 juli 2024

Dubbel-svart

 I några dagar kommer jag ta hand om ett av stallets hästar också eftersom ägaren är på resande fot. Denna häst är tyvärr under rehab så det är 1 timmes skritt som gäller, plus lite stretch. Så jag handhästar! Enklaste sättet för mig och nyttigt för både Teo som denna häst.. och rätt roligt.


Igår var första kvällen jag handhästade denna häst och det gick superbra. Hästen bara gick på hur lätt som helst bredvid mig och Teo, efter EN korrigering från mig och Teo (hästen ville bita oss). Därefter såg hästen nöjd ut med spetsade öron och gick på suveränt bredvid oss. 

måndag 29 juli 2024

Provat små hovboots

 Det är sagolikt så bra det här blev! Teo känns friare och lättare än någonsin och jag vågade prova! Det var inte så fel med dessa hovboots.



söndag 28 juli 2024

Pappa..

 Det har gått 1 år sedan min pappa gick bort. Det finns alltid saker man ångrar man inte hade gjort när han levde eller när han var som sjukast (de sista 2-3 veckorna) men jag säger som alltid; Det som är gjort är gjort och det får man acceptera. 

Jag är så glad att jag fick en chans att umgås med honom så mycket de sista 10 åren. Det blev liksom automatiskt eftersom jag hade köpt hus och behövde hans kunskaper hela tiden.  Men.. vi hade precis byggt klart föräldrahuset med bastu, där både mamma och pappa skulle kunna sova över några dagar/veckor här och där. Nu hann pappa njuta av bastubadet några gånger men de hann aldrig sova över. Huset blev klart precis när han började få problem och då ville han inte sova över. De hade så många roliga/mysiga planer om vad de skulle göra, som att ha ett lantställe igen som de hade tidigare.

Det är skönt att det har gått 1 år för det betyder också att tiden läker alla sår. Minnena finns kvar, men det smärtar inte lika mycket. Det händer då och då att jag pratar med honom, oftast när jag bygger något. Pappa var alltid rädd för att dö, han sa det då och då att han inte ville dö men den sista månaden ändrades det. Då var han trött, trött på att vara sjuk, trött på att känna sig svag, trött på att inte orka och då sa han faktiskt: Jag är klar nu. Det räcker.  

Vi ska alla vandra den vägen, en del hamnar vid slutet snabbare än vissa andra. Pappa fick ändå ett långt liv med, vad jag i alla fall tror, intressanta händelser under livets alla skeenden. Tack pappa för allt du lärde oss, tack pappa för att du alltid fanns där, tack pappa för allt. Jag älskar dig.

Hela härliga familjen på 70-talet.
Pappa Sören, Jag (som sitter på ryggstödet), Min bror Uffe i randig tröja, Syster Monica framför mig, Mamma Christina, Bror Bosse.

fredag 26 juli 2024

Skor AV och nya hovboots PÅ

 Då togs skorna av på Teo, herrejösses så obehagligt för mig. Jag gillar verkligen inte barfota-hästar eftersom jag tycker att kräver man mycket av hästen så ska den ha skor på sig men... Teos hovar går sönder alltför mycket just nu, han vrider skorna och genom detta lossnar skorna snabbare än de behöver och tja, det kanske blir billigare (?).  Dessutom har jag sett TVÅ hästar med goda resultat. En gick barfota i typ 4 månader och blev sagolikt fin i hovarna (dock reds inte denna utan gick bara i gräsig hage) och den andra hade skor men fick steel joint i 1 år. 

En normalskoning för mig kostar mellan 1350-1700kr, lite beroende på vad jag sätter på honom och jag skor i snitt var 6:e vecka.  Om vi då räknar ca 1700 från maj - september =  20 veckor. Jag skor var 5:e vecka på sommaren så det är m a o  4 gånger. 1700kr * 4 gånger = 6800kr, Sedan skor jag ungefär var 6-7:e vecka resten av året. 52 veckor - 20 veckor (sommar) = 32veckor. 32veckor /6= 5 gånger. 1400 (4-hålsskor) * 6 = 8400kr. Totalt kostar skoning på ett år ca:  15 000sek. Så, om jag kan spara in ett antal gånger så blir mitt liv lite lättare, planen är att han ska kunna gå barfota mellan maj - oktober och då blir  det ca 8000sek jag sparar in. Det är egentligen inte varför jag väljer barfota men att det blir billigare att äga en häst skadar inte.

Jag har spetsat in mig på Scoot Boots eftersom de sitter fast runt hoven och inte runt benet eller karleden vilket då känns som mindre skav plus att de är helt i plast vilket då gör att de inte blir alltför stora efter viss användning. Jag mätte hoven enligt konstens alla regler:

Bild tagen från Hööks hemsida

Och åkte till Hööks, som har dessa på lager. Köpte då enligt mått-tabellen den storlek som behövdes, nr 3 regular och nr 3 slim. Han mätte egentligen 12cm lång, 11,7-12cm bred. 
Men efter att ha varit i hagen en natt så hade hovarna slitits sönder en hel del så dessa boots testade jag, med plastpåsar på hovarna och madrass på backen och de var på tok för stora. De rörde sig vid testning (jag lyfte hoven, tog tag i bootsen och vickade) efter jag hade spänt på dem.
Så tillbaka till Hööks och så tog jag en storlek mindre, trots att måtten egentligen är felaktiga enligt min mätning. Så det blev storlek 2 vanlig och storlek 2 slim. Båda sitter PERFEKT!

Så imorse blev det en premiärtur. På med bootsen och så UT. Det var som om det var vanliga skor på, förutom ljudet då. Han kändes precis likadan och tog ut steget som han brukar. Åhh, vad jag är glad! Nu ska vi köra på skolöst fram till november och sedan åker vanliga skor på under vintern. Plus steeljoint. Nu ska vi se om hans slitna trasiga hovar blir bättre. 

lördag 20 juli 2024

Går helt utanför min komfortzon med hästens hovar

 Nu har jag börjat ruttna på att Teos skor alltid glappar efter ca 3 veckor. Det spelar ingen roll vilka sömmar eller var hovslagaren gör, efter ca 3 veckor är sömhålen stora, sömmarnas fästpunkt (kroken) har öppnat sig och skon är generellt lite glappig. Så jag får så gott som alltid trixa och fixa med hans hovar.

Nu har hovis och jag diskuterat. Från och med måndag så ska Teo bli en temporär barfotahäst. Han ska verkas men inga nya skor ska på utan jag ska mäta hovlängd och hovbredd och sedan inhandla två par scoot boots. Dessa ska jag använda när jag rider men ute i hagen ska han vara helt barfota och vi ska göra så här fram till november ungefär. 

I november ska han få sidokappe-skor eftersom jag tror att han vrider hoven vid markkontakt och med det sagt vrider han inte skon  - som har tåkappa, eftersom den har hela hans tyngd mot backen. Med sidokappor tror jag att skon hänger med hoven bättre.

Allt det här är förstås experiment men om man inte provar så vet man inte om det funkar. Det ska bli väldigt intressant att följa. 

fredag 19 juli 2024

Grovfoder och lite analys

 Då har vi fått vår analys på vårt foder för 2024-2025. Jag roade mig förut med att fixa en excefil med väldigt många olika kraftfoder inklusive vårt grovfoder och sedan är det bara en massa kalkyler för att räkna ut vad hästen behöver. En person har en väldigt bra instruktions-video på youtube om detta och efter denna persons alla instruktioner så skapade jag en egen lite fil. 

Med filen brukar jag roa mig att räkna ut foderstater, om än en smula okunnig men det är ändå kul. Jag tillhör väl dem som mer eller mindre bara ger hästen mat och ser den ut att vara i bra hull, har energi kvar efter ridning, glansig päls och verkar glad - så är det en bra foderstat men ibland är det lite roligt att vara lite foderstats-nördig.

Jag hade en gång en foderexpert men denna expert kunde inte svara på rätt enkla frågor och hade en heelt annan foderstat än min. Denna foderexpert ville att min häst skulle äta typ 5kg hösilage på vintern och det var vinter då och han åt runt 12kg hösilage och var ändå väldigt smal. Japp, experten var i stallet och kollade in hästen men ändå ville personen att Teo skulle äta 5kg. Jag frågade också vilka siffror personen baserade allt på men fick mestadels svaret "det står i datorn".  Vansinnigt och då tappade jag helt förtroendet för dessa inkallade foderexperter och började kolla allt själv. 

Så, med det sagt. 

Det här är mitt foder, med och utan torrsubstans

Det här är det som är beräknat för Teo i behov. Han ska väga run 340kg, har då ett grundbehov och så tillägget för träning (rids typ 20min skritt, 30min tölt, trav, galopp 6ggr i veckan). Står i stall nattetid. Han kvot blir då 6 på energi/protein och 1,43 kalcium/fosfor.

Det här är då det han behöver. Visst den är inte perfekt men jag strävar inte efter perfektionism utan "det duger". Det är ungefär jag alltid ger och det verkar inte vara något undantag detta år. 0,1kg betfor är alltså 100gram vilket då är 3-4dl torr betfor (blötläggs förstås före fodring). 0,4kg elitprotein 330 är då 4dl elitprotein, även här blötläggs det före fodring.  8kg hösilage är alltså 8kg hösilage vilket då är ca 6,5kg torrt. 
Han får en kvot energi/protein som är lite högre men han går ner lätt så den oroar jag mig inte för, dock vill jag ge honom mer energi så jag kanske dunkar på lite mer betfor.  Kalcium/Fosfor kvoten är relativt ok, så den låter jag vara.  Jag kan sänka elitprotein lite och höja betfor så blir allt mycket bättre men som sagt, min häst har en väldigt snabb förbränning (eller så rider jag väldigt hårt) så jag behöver rätt mycket käk till honom. 

Sedan vet jag ju inte om jag har gjort rätt med alla siffror men jag är nöjd och det är ungefär han alltid har varit fodermässigt och han ser bra ut. 







måndag 15 juli 2024

Pimpa stallet

 Jag försöker göra stallet så lättbearbetat som möjligt för samtliga och även så pass debatt-fritt som möjligt så ser jag saker där folk börjar muttra om, så gör jag något åt det.

I helgen blev det vattenområdet som fick sig en dust. Jag tog bort en gammal dusch-hylla där det låg allt möjligt från odiskade muggar, diskborstar, disktrasor, tvål, kopplingar till vattenslangar, svinto, svampar och en hysteriskt massa svettskrapor.  Det brukar ju vara så, finns det en tom yta som "ingen" behöver, så hamnar väldig mkt saker där som ingen äger men blir väldigt sur om det försvinner för det var ngns. 

Satte upp krokar med diskborste och disktrasa (med hästens namn bredvid) och så en egen sektion för diskning av porslin och tvätt av händer. Allt som hörde till gemensamma kopplingar av slangar och sånt hamnade på en egen plats och allt annat.. Ja du allt annat får folk ta hand om och lägga i sina egna skåp eller så slänger jag, så hård är jag.

Men jösses så fint det blev och så stort!




Nu har jag börjat rida igen. I lördags blev det en väldigt kort runda på ridvolten och i söndags även där kort men uteritt med stallkompis. Jag behöver ju inte dra på för fullt direkt efter en vaccinering.

torsdag 11 juli 2024

Lös sko & Vaccinering

 I fredags noterade jag att Teos ena sko var lös och hoven var så pass trasigt så jag kunde inte sömma fast skon, skon satt fast på ena sidan men inre sidan var helt söndertrasad och inga sömmar kvar. Så, då får man vara lite uppfinningsrik. Silvertejp, bilmatta, mer tejp, självhäftande linda och så lite mer tejp så sitter skon kvar på. Jag ville inte ta loss skon eftersom då trasas hoven sönder mera. 



Hovis kom i tisdags, bästa hovis - han hörde av sig under helgen, och mekade lite med mindre sko, mera sömhål och voilá, så kom det en sko på igen. Suveränt! 

Han och jag har diskuterat en hel del om Teos hovar och skor. Jag brukar rida med sulor på sommaren då Teo är rätt grund i hovarna och ömmar en del när jag rider på grusvägarna. Jag anser att jag kan inte kräva full aktion från Teo om han har ont i hovarna, därför vägrar jag rida utan sulor. På detta så noterar jag att Teo roterar sin hov vid nedslag/upptramp eftersom sömmarna viker upp sig samt sömhålen blir större vecka efter vecka. Det måste bero på rotationen, skon stannar kvar i backen medan hoven roterar vid upptag = sömmar blir hårt ansatta. 

Så nu blev det en lång debatt med min hovis eftersom han är inte så förtjust i vissa skotyper. Nu kom vi på en bra lösning som vi ska prova några månader, man kan ju inte veta om något fungerar förrän man har provat det några gånger. Teo ska få sidokappe-skor, 4-håls skor och inga sulor. Jag kommer rida med polarpads (på sommaren) så vid varje ridning får jag alltså brodda på och brodda av, fast då med blindbrodd. Detta kommer bli intressant. Om hovarna trasas sönder mindre, sömhålen blir bättre och skorna slutar glappa efter ca 4 veckor, så kommer vi fortsätta så här.

Teo fick sin vaccinering i onsdag så eftersom han redan fick vila några dagar pga lös sko, så kan han få vila lite mer fram till lördag. Man ska inte vifta bort vila efter vaccinering. Syftet med vaccinering är att aktivera immunförsvaret och det kan leda till en reaktion i kroppen som kan påminna om den sjukdom vi vill vaccinera mot, fast i lindrigare form. Hästar kan bli dämpade, få lätt temperaturförändring och en del kan bli riktigt sjuka. Därför ska man ta det lugnt efter vaccineringen och inte låta hästen bli ansträngd. Visst, man kan nog skritta men det gör han tillräckligt i hagen och ska jag rida, så vill jag rida i alla gångarter. Jag har sett EN häst reagera mot stelkrampsvaccinering - otroligt läskigt. Han blev stel, kunde inte vrida kroppen, såg spöken överallt och jättesvullen vid sprutområdet. Då lärde jag mig fort att man ska ta dessa vaccin på allvar, låt hästen vila.