onsdag 29 september 2021

Foderseminarium

 Stormur arrangerade ett foderseminarium igår. Föreläsare var Katrin Lindroth från SLU. Väldigt intressant och matnyttig information och hon riktigt brann för ämnet, det märktes. Det var många som satt vid sina datorer hemma och lyssnade och jag måste säga att en del har jag hört förut men det var också väldigt mycket som var nytt. Plus det är aldrig fel att få en massa repetitioner om detta eftersom man glömmer lätt. Hon sa också att de flesta foderstatsprogram som finns på nätet är bra att använda om man inte vill laborera själv med siffrorna.

Det går riktiga trender med foder och alla dessa blandningar. Det är skönt då ibland att få detta mantra instoppat i sig: 

"Det viktigaste och förhoppningsvis enda fodret som behövs är grovfoder och mineraler"

Plus det faktum att vår ridning är stämplad som LÄTT till max MEDEL ridning och inget annat. 

En sak jag ibland glömmer är att man ska skriva in önskad vikt på hästen när man beräknar foderstat och inte den vikt hästen har nu. Plus att beräknar man med TS eller inte TS så ska man beräkna på detta sätt hela vägen och inte blanda - det glömmer jag ibland. 

För mycket stärkelse är inte bra för hästen och jag då som ger min pålle havre (för att jag vill ha en pigg häst och det har inget med foderbehovet att göra), ger då samtidigt min häst massa stärkelse vilket jag nu förstår kan leda till foderknölar.. 

NU ska jag beräkna foderstater själv för det här var väldigt roligt att lyssna på och jag har tidigare gjort foderstat själv men har varit lite lat och använt program.

Och nej, man fick inte fota under seminariet men det här var medan vi väntade på att det skulle börja..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar