torsdag 8 februari 2024

13 hästar!

 I december tog jag över hela stallet vilket innebär totalt 14 boxar. Jag har tidigare drivit det lilla stallet som innehåller 5 hästar, inklusive min, men i det stora stallet fanns det bara 3 stora hästar och de lyckades inte få in några flera. Så efter lite övertalning från mina stallkompisar samt från gården så valde jag att ta över hela klabbet. På 2 månader har jag lyckats få in 5 nya inackorderingar, bara islandshästar, och jag måste säga att jag själv är imponerad över att jag lyckades få tillräckligt stort intresse för att få in så många så fort. Jag har t om en liten kö som gärna vill komma till oss i stallet :-)

De som säger att det är enkelt att driva stall måste vara utan inackorderingar, för lätt är det inte. Det är många personer som ska trivas, hästar som ska installeras i flockar så att de trivs, sedan är det regler, styrning och laga saker. Jag har enkla men bra regler (enligt mig då) och tydliga rutiner men ändå måste man leda alla åt rätt håll. Det har, tack och lov, inte skett några större bråk mellan folk men visst, meningsskiljaktigheter sker alltid och där måste jag medla lite. 

Jag tycker det är viktigt att:

  • Hästarna ska må bra och trivas med sin flock. De ska kunna gå iväg och vara för sig själv, likväl leka med sina vänner och kunna äta sin mat i lugn och ro i hage såsom i boxen.

  • Folk ska komma med energi och gå med energi. Alltså de ska anlända med glädje och ge andra glädje och sedan åka hem med längtan tillbaka till stallet. Väldigt viktigt för mig. 

  • Hästarna ska få mat på regelbundna tider och tillgång till vatten. Tack och lov för foder-automater i hage som box, för utan dem kunde det här inte fungera så bra som det gör.

  • Man ska inte jobba ihjäl sig! Att äga häst innebär vissa arbeten men med smarta lösningar så behöver man inte vara i stallet 24timmar om dygnet och man ska inte heller gå från stallet totalt utmattad efter ett arbetspass.
Nyinsläppt häst i flocken. Han välkomnades med lite kli på halsen

Fler nyinsläppta hästar. Dessa två svarta integrerades snabbt i flocken. Stabil och trygg flock anser jag när alla hittar sin plats direkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar