måndag 14 november 2022

Lös häst, tölt och träning

 Händelserik söndag!! 

Började morgonen med att åka till stallet, vi har numera en hel helg per person vilket underlättar enormt då man kan vara ledig helt och hållet några helger per månad och när man väl ha pass så vet man vad man har gjort passet innan. 

Det var superdimmigt och runt -4grader så inte ett roligt körväder men till stallet skulle jag och märk väl att tiden på dagen är 05:30.  När man nästan är framme så är det en 50-sträcka som sedan går över till en 70-raka (hastigheten alltså) och mitt i sektionen där man får köra 50 så noterade jag helt plötsligt att en häst skrittade rakt mot mig!! Tur att hästen hade reflexer på täcket både fram och bak för annars hade hästen och jag krockat. Tvärnitade och slängde mig ut ur bilen men lyckades inte fånga hästen, utan gick efter den med lugnade ljud. En bil dök upp efter mig och mer eller mindre slängde sig ut precis när hästen passerade och lyckades på så sätt få tag i grimman. Jag promenerade upp till personen och hästen och vi snackade i typ 15 sekunder och därefter sa killen i bilen: Jag och min tjej är på väg till förlossningen så vi kan inte stanna..

Fniss, jag log brett och sa: "Lycka till och jag tar hand om det här" och lät de åka iväg. Inte riktigt den mening jag var beredd att höra så här tidigt på morgonen och såvitt jag vet, gick allt bra med förlossningen. 

Jahap, så här stod jag, mitt på vägen med bilen på varningsblinkers, ingen pannlampa, inga reflexer och en häst i en grimma.. Becksvart och dimmigt också..  Vad gör man? Jo, man fotar hästen i bilens ljus och lägger ut på Facebook. Sedan väntar man. För jag kunde inte göra något annat. Jag kunde inte ta med hästen till stallet då min bil stod mitt i vägen och Ida satt där inne. Jag kunde inte släppa hästen för vem vet då vad som skulle hända. 


Så här stod hästen och jag.. Tillsammans. Väldigt snäll stor travare tror jag det var. Vi kan lugnt säga att jag fick vifta ner en hel del bilar som kom körandes i 79-80km/h på 50-rakan!! Jösses så läskigt och väldigt få stannade och frågade om jag behövde hjälp.. De bara saktade ner och körde vidare.
Efter ca 30 minuter ruttnade jag och väckte/ringde på en stallkompis som bor på gården. Bad henne komma med både grimskaft och pannlampa.

Ca 1 minut före stallkompis ankomst så kom en annan bil som hade sett mitt Facebook-inlägg och kände igen hästen. Känd rymmare tydligt och jag borde ha anat det, samma ställe som (alltid) verkar ha problem med lösa hästar. Så hon ringde direkt upp ägaren som kom rusande efter ca 5 minuter. Ja, det var min lilla morgonhändelse en söndag.. 
Ett tips är ju för såna hästar som är kända rymmare: SÄTT MOBILNUMMER PÅ GRIMMAN!! Då kan man lätt få tag i ägaren utan att stå så här i 45 minuter.

Dagen fortsatte sedan på vanligt sätt. Släppte ut våra hästar, mockade, städade och så hem för att klyva ved och därefter tillbaka till stallet och ta in hästar, fodra.

Teo och jag tränar som attan just nu och det går..halvbra.. Jag tycker han är lite seg och ojämn men det är nog mitt fel, jag rider inte bra nog, kopparjärnet är för stort och har nog för skarpt bett. Så jag ska byta bett och kopparjärn ikväll så ska vi se om det blir bättre. Snällare för Teo åtminstone.

Solfari och jag fortsätter med vår träning. Det är svårt att få till någon uteritt då det är becksvart ute på kvällarna och helgerna har jag tyvärr annat att göra på dagarna. Så det blir mycket ridvolt vilket inte alls är optimalt. Men det funkar. Igår provade vi på att tölta lite.. Han är inte riktigt lika lätt som mina tidigare unghästar jag har ridit in som mer eller mindre bara var att sitta upp, rida och be om alla gångarter. Solfari kräver mer träning, mer stöd, mer visning än jag är van vid. Så mina töltsteg blev med lite högre hand, mer hand och så mera drivning men tölt blev det. Massa massa beröm!! 
Jag ska försöka rida på några veckor och sedan ska han få vila..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar