torsdag 6 oktober 2022

Foderanalys

 Tidigare så har jag inte brytt mig om det här med analys av foder eftersom jag har tyckt det räcker med: Grovfoder, Havre, Betfor, Vetekli.. Visserligen håller jag mig gärna till dessa foder fortfarande men jag gör även en analys.. Förr använde jag mig av folk som kunde sånt här eller gratislänkar på nätet men nu har jag själv "snöat" in i det här och har en riktigt excel-tabell uträknings-funktion som jag har mekat ihop själv. 

Riktigt kul är det att meka till analyser till hästar och eftersom jag inte tänker ett visst foder utan går väldigt brett över alla märken osv, så länge funktionen/alltså analysen matchar hästen så kör jag på det. 

Det här året har våran höbonde haft en riktig skitleverans med hösilage, antagligen för att han inte har gödslat något, för proteinet i vårt hösilage är riktigt urkasst.  Blir det lika dåligt nästa år, kommer jag köpa från annan bonde för det här duger inte. 

Det kräver många funderingar, balansering med foder för att få till något som åtminstone är lagom ok.. Men det är samtidigt väldigt roligt att meka runt och försöka få till något som är vettigt för hästen men även för min plånbok..

Än så länge absolut inte ok men jag mekar och mekar med fodren.. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar