måndag 31 augusti 2015

Tävlings-skötare

Helgen ägnade jag mig åt tävling.. Det var inte jag som tävlade utan Nilla & Svipa, Gladurs klubbmästerskap på Bärby. Hon skulle tävla T4 (tölt med lös tygelmoment) och F2 (femgång).

Eftersom det är en bit att åka, ca 1.5 timme från Toftesta, så blev det en tidig morgon.. Jag gick upp kl 04:01 en lördagsmorgon - woppie!! Fast det är klart, jag är en morgonpigg människa och hade absolut inga problem med att gå upp så tidigt. Ida däremot undrade vad jag höll på med..


Sedan åkte jag till stallet, tog in hästarna och så var det bara att packa in Svipa i transporten och IVÄG. Tyvärr lyckades jag som karta ett ganska dåligt jobb - Nilla hade skrivit ut lite svårtydda kartor och vi litade inte på GPS:en så jag drog iväg henne på fel väg men efter att ha luskat lite på kartorna så lyckades jag dirigera henne på småvägar och helt korrekt - fortfarande på rätt tid när vi anlände. 

Det var många som skulle komma och ni som vet hur Bärby ser ut, vet att det inte finns så mycket parkeringsplatser, särskilt inte för hästsläp. Men parkeringsvakterna (2st) gjorde ett makalöst jobb och fick in varenda ekipage på bra platser och med möjlighet att backa ut och snurra runt med släpen - IMPONERAD.. Vi fick en jättebra plats, skugga hela tiden, vilket gjorde det då möjligt för Svipa att stå i släpet hela tiden = mindre jobb för mig :-)
Lite veterinärbesiktning och sedan var det då dags för mig att beräkna tider när de skulle starta. Jag gissade på 11-11:30, närmare 11:30 och ta mig tusan om jag inte fick rätt. Speakern var snabb, effektiv, trots att poängen lästes upp mellan varje heat så gick det väldigt fort. Antagligen också för att domarna var effektiva, domarsekreterarna jobbade på hårt och alla ekipage var på plats när det var deras tur. STORT ELOGE TILL ALLA..

Så då var det dags för T4.  De värmde upp lite i ridhuset, inte för mycket men lagom. Därefter gick de fram till collectingring och jag ställde mig vid publiken. Valfria tölten helt ok, långsamma tölten helt ok och sedan kom lösa tygelmomentet.. Lite rollningar, lite vingligt men ändå helt ok.  
Och resultatet, 2:a plats:
Stolt hästskötare!! 

Sedan efter lite avskrittning osv, en låång paus. Svipa fick gå in i transporten, där hon somnade direkt och Ida tog tacksamt emot pausen då hon var helt slut efter att ha gått upp så tidigt.

Mycket publik var det också samt väldigt goda hamburgare:


Domarna fick 1 timmes lunch (!?!) men eftersom F2 startade direkt efter lunchen så blev det ca 30min för oss och sedan ut med hästen igen, sadla, tränsa, bootsa och så lite framridning, så lagom efter den där timmens lunch så var det dags.. Då var klockan 14:30.. 

Töltmomentet helt ok, Traven 2.5 varv klockren trav utan några som helst avbrott!! bara det var värt 1:a plats enligt mig för de har haft såå svårt med traven tidigare.. Skritten, liiite för fort. Galoppen, fin fattning och bra galopp.. Och sedan så kom flygande pass momentet.. Bra anridning, bra galoppfattning alla 3 gånger. Bra läggning - alla 3 gånger men passen i sig var lite oenergisk. Men vad gör det?! Allt det andra gick super och hade det inte varit passmoment utan "bara" en V5-klass hade hon hamnat på runt 5,2-5,5.. Nu blev det lägre eftersom flygande pass-momentet bedöms..
Och resultatet av denna ridning?? 3:e plats i femgång.

Hästskötaren (jag alltså) var mycket stolt över bådas prestation och jag tog hand om Svipa medan Nilla pustade ut och inväntade domarkommentarerna. 
Jag packade in all utrustning samt Svipa i transporten och sedan backade Nilla ut och så åkte vi hem, kl 17:00. Snacka om lång dag.  Vi kom tillbaka till Toftesta vid 18-tiden och så fick mina hästar gå ut i hagen tillsammans med Svipa. 

SÅ! Tävlingsplatsen då.. 
Trots bristen på parkering så lyckades parkeringsvakterna knuffa in väldigt många så inga problem där inte. Startlistor och resultat uppdaterades fort på 2 platser, vid parkeringen och vid publiken. Gladurs personal väldigt trevliga och mycket informativa. Ridhuset var trevligt och eftersom få red där så var det lätt att få plats. 
Toalett - det fanns bara en enda såvitt jag vet, i alla fall som vi fick använda. Denna toalett var en gammal toa men det fungerade & var ren - jag skulle dock vilja ha en mer fräsch toa - utan inkarvade texter på väggarna, lite mer "kärlek" lagd på toaletten och en hasp istället för en nyckel (jag höll på att låsa in mig) men den fungerade, hade toapapper och det är det viktigaste. 
Banan var sisådär, eller så är vi bortskämda nuförtiden med toppmoderna banor. Det var mjukt och sladdrigt och en massa sten på banan. Av och till hade de "stenpaus" då funktionärer gick runt hela banan och slängde ut stora stenar, det var dock trevligt. Det fanns några stora stenbjässar på banan, som man inte kunde ta bort, men de fanns där och stack upp lite. Såg en del ekipage som snubblade till, Svipa bekymrade sig dock inte eftersom hon är van att gå på tung, stenig bana - tack och lov. En av domarna sa faktiskt att vi kunde ta det lugnt vid passläggningarna pga banan.. Nåja - det var lika för alla så.. 

Mycket trevligt hade jag och jag gillade atmosfären som Gladur bjöd på. Glatt, trevligt, familjärt.. 

Söndagen blev en härlig uteritt med Kjartan som handhäst & Ida nedstoppad i jackan. Sedan lekstund med Ida på hemmaplan.. Skön helg, bra väder och jag är mer tävlingssugen än någonsin..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar