fredag 13 september 2024

Provat barfota ett tag

 26 juli tog jag beslutet att låta Teo gå oskodd ett tag. 

Varför? Jo, för att hans hovar trasades sönder hela tiden pga sömmarnas rörelse i hoven. När Teos hovar får markkontakt och ska lämna marken verkar det som om han vrider hoven från marken vilket gör att skon rör på sig lite. Det gör iofs inget men när det sker vid varje nedslag så börjar sömmarna röra på sig mer och mer eftersom sömmarna är det som håller fast skon mot hoven. När sömmarnas huvuden börjar bli mer utslitna, likaså skorna så blir det ännu mer rörelse och till slut så är skon glappig eller så har sömmarna gjort sömhålet i hoven så pass stort så det börjar trasas sönder.

Så efter en väldigt lång diskussion med min hovslagare om olika idéer kom vi båda till det beslutet att Teo skulle få gå barfota.  Han gick helt oskodd förutom när jag red, för då satte jag på hovboots. Det har fungerat otroligt bra med dessa boots, dock märker jag att han blir lite klumpiga i skogen när man töltar men det är nog en vanesak för honom. Han har inte haft några skavsår, inga märken och bootsen har varit enkla att sätta på och håller bra. 

Men ska man tävla måste man antingen ha skor, hovboots som väger under 200gram eller barfota. Mina hovboots vägde runt 350gram. Konstigt att det finns sådan regel eftersom vanliga hästskor väger en hel del men är hästen barfota och man sätter på något på hovarna, så får det inte väga mer än 200gram. Borde finnas en undantagsregel här. 

Men nu börjar vi närma oss vintern och jag misstänker att detta år kommer slutet av oktober bjuda på frost, november snö och december regn, januari stormar, februari slask och mars-maj snöstormar. Vi får se om mina misstankar blev korrekta.

Den 14 oktober får han på sig skor igen. Men den här gången blir det sidokappor runtom med 4-hål förberedda för broddar. Ska bli intressant att se hur hovarna/skorna fungerar nu och hur min hovslagare tycker hovarna ser ut. För det är bara jag som har enkelt verkat/raspat dem och tagit bort delar av strålen när det har behövts. 

Vad har jag sparat in då? Alltid intressant att snacka pengar även om det inte var därför jag gjorde det här.

Boots kostade: 2695sek paret. Det är 5390sek totalt.
Skulle han ha skotts skulle det ha skett: 3 gånger sedan jag tog av skorna = 1350 * 3ggr = 4050sek.

Så rent krasst har jag inte tjänat något detta år men nästa år kommer jag nog ta av skorna igen och det är då jag kommer börja tjäna pengar på att inte sko honom. För bootsen är ju redan betalda. 

onsdag 11 september 2024

Grattis på födelsedagen, Pappa

 Idag är pappas födelsedag. Min älskade pappa som gick bort förra året, min mentor, min läromästare, min kunskapsbank, min pappa..

Grattis på födelsedagen, Pappa.. Jag saknar dig...alltid. 













tisdag 10 september 2024

Ny kompis till stallet!

 Om ca 10 dagar så får vi en ny stallkamrat till vårt stall. En liten valack som kommer förgylla pojkarnas värld. Det är roligt att denna valack är musblack så äntligen börjar vi får lite färgkombinationer, isabell, skäck, musblack, brun, svart, gulsvart, fux. Saknar lite vita dock. 

Men det ska bli extremt roligt med denna nya kamrat och på köpet så är det två ägare, en mamma med sin dotter. Vi behöver lite ungdomar i stallet så det är också bra!

fredag 6 september 2024

Tung vecka

 Det är en tung vecka det här.. Först och främst har hela stallet börjat med vinterpassen, det är i och för sig inget dramatiskt men det är mycket som varje person måste minnas. Hålla rent runt sin boxplats, foderpåsar ska placeras här och där, det är mycket för mig att påminna alla och dessutom har jag återigen alla mornar på vardagarna.

Sedan har en god väns (även min stallkamrat) mamma gått bort lite hastigt. Väldigt sorgligt, tungt och det är ju hennes mamma.. Mamma är alltid mamma.. 

Ovanpå allt detta har en häst som har stått i detta stall sedan 2008 varit rejält skadad i typ 2 månader och nu har ägaren samt hästen beslutat att nu får det vara nog. Så hästen tas bort idag. Det är även det väldigt sorgligt, inte bara det faktum att hästen tas bort men ägaren (tror jag) har valt att avsluta det här med hästar. Det är ett helt nytt liv som man får när man gör ett sådant val. Från att ha varit "hästtjej" så blir man.. ja, vaddå? Otroligt sorgligt och tungt när man inte själv får välja. Men hästen är 26år, har varit i stallet som sagt sedan 2008, så ägaren har ägt hästen i 16år. Ungefär som mamma hade gjort med Kjartan, som vi tog bort för några år sedan. 

Så, vi alla i stallet är lite dämpade och mjuka denna vecka. Vi alla vet hur det känns och vi sörjer allihopa.,