onsdag 1 februari 2023

Skada i stallet

 I helgen blev en av storhästarna skadad. Vi vet inte riktigt vad som hände men det var rätt dramatiskt. Han var helt ok på morgonen, togs in på eftermiddagen och de noterade att han var lite stel. Ägaren valde att ta ut hästen på en liten skrittrunda då hästen är 20år gammal och kan vara en smula stel - man vet ju aldrig om hästen har stått stilla hela dagen i hagen. De skrittade ut, hästen började markera lite mer efter ca 500meter och då tog ägaren beslut att sitta av och leda hästen en bra bit. När de kom ca 1km bort så kastade hästen upp ena bakbenet, viftade runt med det och kunde därefter inte gå på det benet, inte ens stödja på benet. Ägaren tog då beslutet att leda hästen hemåt, sakta men säkert hoppandes på 3 ben. Väl inne i stallet fick hästen rejäl smärta, stod och krafsade med framhoven, hög puls, feber och mådde riktigt dåligt. 

De ringde förstås in distriktsveterinären som efter att ha haft ett gäng akutfall före dök upp efter ca 12 timmar. Hemskt att distriktskliniker inte har fler jourveterinärer att kalla in!! Det är bara en veterinär som tar typ hela Norrtälje, Vallentuna, Brottby mm.  Att man ska behöva vänta så här länge på en veterinär är riktigt dåligt.

Veterinären kom och var lika konfys som vi var. Inget öppet sår, ingen reaktion på hoven men hysterisk smärta. Problemet var dock att denna veterinär var lite rådvill och ville rådfråga en annan veterinär, så hon ringde en klinik där den svarande veterinären var tysk.. Så det blev ngt halvstökig debatt på engelska där "vår" veterinär inte riktigt kunde hästens anatomi på engelska. Så till slut avbröt faktiskt vi som lyssnade och bad henne avsluta samtalet. 

Jag frågade varför veterinär inte kunde röntga hästen då maskin fanns i bilen men det ville inte veterinären - varför förstod jag inte. Och hästen hade fortfarande superont men ngt smärtstillande fick han inte då ägaren hade gett hästen metacam vid 12-tiden.. Nu var klockan alltså 21..  Veterinären ville att hästen skulle åka in på klinik men det ville inte ägaren då hästen var svårlastad. Efter väldigt mkt stök och bök från både ägaren och veterinären så fick till slut hästen mer smärtlindring, röntgades på plats (inga skelettskador) och en rejäl bandagering samt penicillin.. Sedan fick hästen sova och likaså ägaren.  I nuläget mår hästen bättre med hjälp av boxvila, penicillin och smärtlindring. Vi vet ännu inte vad det är men hästen verkar vara på bättringsvägen..  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar