tisdag 3 november 2015

Vår lilla flock

Jag tycker det alltid är intressant att se hur flocken beter sig när nya hästar kommer in i hagen. De första dagarna när Kria och Rakel kom in i hagen var det ganska lugnt, den enda som spände upp sig var faktiskt Brana.
Hon har haft det ganska lyxigt i några år, tror det är 3 år, och bara haft Svipa som kompis. Sedan kom Kjartan men han var valack och lite utanför de två damerna.. I normala fall brukar jag inte tolerera att valacker och ston blandas för jag tycker det brukar bli för många skador (undantag finns) pga att ston slåss så otroligt vid brunst när det finns pojkar i hagen plus att om valackerna i hagen är lite hingstiga så kan de betäcka stona och då är det risk för andra skador plus vaginala skador. MEN Kjartan är undantaget. Han är lugn, betäcker inte stona och runt april till slutet av augusti brukar han få lämna flocken och gå bredvid dem i en privat hage, så att damerna inte börjar slåss om tuppen..

Med 2 nya ston i hagen trodde vi att det skulle bli bökigt men vi har det väldigt lugnt i flocken, de står gärna nära varandra på dagar och kvällar - alla 5 hästar. Det är vid fodringarna djävulen kommer ut ur dem. Då kan det pipas, jagas, gnällas, klagas och allt där emellan när en häst anser att den är orättvist behandlad.  Men det är då mestadels Brana som sköter allt ovanför.

När vi fodrar får en häst en hög med hösilage.. Det är inga extra-högar längre utan det är 5 hösilage-högar som läggs ut med massa mellanrum mellan högarna.  Vi anser nämligen att om man lägger ut massa högar med liten mängd hö i varje  hög, så springer hästarna omkring mer då det är kortare tid att mumsa i sig varje hög och på så vis ökar vi stressen mellan hästarna. Nu får hästarna EN hög per häst och tuggtiden ökas vid varje hög vilket gör att de helst inte lämnar sin hög förrän högen nästan är slut, vilket brukar ta ca 20-30 minuter på 1kg och dubbelt upp på 2 kg hösilage.

Problemet vi har med årets hösilage är att det är så extremt kraftigt så hästarna börjar redan gå upp i vikt på bara 4 kg hösilage per häst.. Så nu har vi sänkt till 3kg/häst vilket resulterar i lite hungrigare hästar.. På morgonen får varje häst 1 kg och på kvällen får varje häst 2 kg.

Gänget har fått kvällshö, 2kg per häst..
Svipa är den lite brunaktiga (svarta hästen) med spetsade öron mot kameran. Kjartan står till vänster om Svipa, Brana, till höger om Svipa, med rött täcke. Mellan Brana & Svipa, längre bakom dem, står Rakel och till höger om Brana (fuxen) är Kria.


En morgon när jag fodrade så var ordningen följande:
1. Svipa - alltid. Hon är ledaren för alltid. Stenhård, tydlig och mycket respektingivande.
2. Brana - Svipas vapendragare. Som numera är ganska elak anser jag. Jagar och bits gärna, även när hon har fått hö framför sig. Hon försöker hålla sin position som nr 2..
3. Kjartan - gubben, mannen, legenden. Han gör inte mycket inte, ser bara ut som en sur gubbe ibland men viker undan så fort någon bråkar med honom.. Förutom när Brana bråkar för då får hon spö!
Han bevakar alla damer och när alla damer sover i en ring så står han i mitten och bevakar så inget händer.
4. Rakel - har varit ledare i föregående flockar, men har fått förpassats ner i rang i vår starka flock.
5. Kria - en liten joker som är snäll, rar och gör inte mycket ljud från sig.. Vill vara kompis med alla.

Men sedan en annan gång så var ordningen:
Svipa, Kria, Kjartan, Brana, Rakel..

Och imorse så var det:
Svipa, Brana, Rakel, Kjartan, Kria..

Det ska bli intressant att se hur hästarna löser sin rang under Svipa. Det verkar vara (tack och lov) ett mentalt spel där hästarna visar sin styrka via långsam envishet till skillnad mot muskelkraft. Det är jobbigt när ston står och slår på varandra och det är något vi INTE accepterar i vår lilla flock - då blir det separation direkt. Men i nuläget verkar de mestadels arbeta i tystnad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar