onsdag 18 november 2015

Ridhjälmar

Noterade på Facebook en fråga om de nya EU reglerna för ridhjälmar. Frågan lydde om detta även gällde islandshästtävlingar, de nya hjälmreglerna?

Anledningen till varför EU har ändrat beror på att de hjälmar som är godkända med äldre standarden EN 1384 håller inte måttet när det gäller Stötdämpning, Sidostabilitet, Skyddsområdena, Synfältet, Hjälmstabiliteten..  Så standarden som ridhjälmar följde har numera tagits tillbaka av EU..

Till dess att den nya standarden är klar har Svenska Ridsportsförbundet beslutit följande:
Begreppet godkända ridhjälmar omfattar:
• CE-märkta ridhjälmar som tillverkats före den 4 november 2014 och som typkontrollerats enligt äldre standard EN 1384, dessa är godkända fram till och med 31 december 2016
• CE-märkta ridhjälmar som tillverkats efter 4 november 2014 och som har genomgått ny typkontroll märkta VG1 01.040, dessa är godkända utan bortre tidsgräns

Nu vill EU-kommissionen att den nya standarden ska utvecklas och omfatta:
* Stötupptagning ur fler vinklar än vid ett rakt fall och med högre energi
* Bättre motståndsförmåga mot genomträning av vassa föremål
* Bättre sidostabilitet för att stå emot hårda slag från sidan
* Större skyddsyta utan att detta påverkar förmågan att höra när hjälm bärs
* Hjälmen får inte påverka synfältet
* Stabiliteten hos hjälmen- den får inte röra sig på huvudet under ridning


Men jag vet inte.. Det känns som om ridhjälmarna snart kommer se ut som bågehjälmar, eftersom de ska ha större stabilitet och mer skydd på sidorna.. 

Konsumentverket, Svenska Ridsportsförbundet följer händelserna men det verkar inte som om det ska ske något det närmaste året..  Jag har dock frågat Ridsportsförbundet på deras facebook-sida, återkommer om detta. Och nu har jag fått svar: Ingen ny information ännu.. 

Svenska Ridsportsförbundets tävlingsreglemente Mom 2.1 säger: "hjälm av godkänd typ skall bäras vid all ridning"..
Enligt Svenska Islandshästförbundets tävlingsreglemente Mom 3.3 står det: " Godkänd ridhjälm är alltid obligatorisk för alla uppsuttna ryttare"

Så jag antar att numera måste man då uppfylla de krav som ställs, både inom "vanliga" ridsporten och inom islandshästvärlden. Vi islandsfolk måste även vi följa ordet GODKÄND..
  CE-märkta ridhjälmar som tillverkats före den 4 november 2014 och som typkontrollerats enligt äldre standard EN 1384, dessa är godkända fram till och med 31 december 2016
• CE-märkta ridhjälmar som tillverkats efter 4 november 2014 och som har genomgått ny typkontroll märkta VG1 01.040, dessa är godkända utan bortre tidsgräns

En ridhjälm har dessutom ett "bäst-före-datum", vilket kan vara bra att veta. Materialet i hjälmarna torkar ihop och förlorar sin stötdämpande förmåga, därför är det klokt att byta hjälm med 2-3 års mellanrum. Om du ramlar av och slår i huvudet - anser jag att man byter på en gång.  

Jag kan säga så här också:. JAG RIDER ALLTID MED GODKÄND HJÄLM! Oavsett väder. Det är bara okunnigt folk som rider utan hjälm. Sådana som gillar att belasta sin familj med problem, sjukvården med onödiga sjukdomsfall, de som inte bryr sig om övriga. ANVÄND HJÄLM för bövelen!!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar