tisdag 2 juni 2015

Tänker du på att Brana har varit skadad när du rider??

Det är en fråga en del av er har frågat mig, både i stallet och utanför stallet.

Tänkte på det här sätter svara på frågan...
Brana går ute dygnet runt i stor hage som är ganska platt. Hon går endast på gräs och på vintern endast på hösilage. Hon har skydd på benen i hagen - där är jag lite nojjig samt sulor runtom förutom skor då.

Varje gång jag tar in henne på box så känner jag mycket noggrant på benen. När hon har rört sig mycket i hagen plus om det regnar eller är kallt, brukar benen kännas jättefina. När hon har stått still mycket eller om det är mycket varmt ute, då är hon lite mer gallig.

Vi rider varannan dag ungefär, ibland blir det varje men än så länge är det varannan som gäller.

Då brukar det bli grusväg varannan gång tillsammans med Kjartan som handhäst. Benskydd på, fast då andra än de hon har i hagen och så rider vi ut. Det blir skritt ca 15 minuter i ganska lång form men ändock form.. Sedan trav/tölt en minut och så tillbaka till skritten. Lite mer trav/tölt och så tillbaka till skritten. Det kommer en sektion med ganska stora stenar och där skrittar jag alltid. Vill inte att Brana ska snava på stenarna och det gör lite ont i hovarna, trots att hon har sulor på sig.  Sedan är det växelvis trav/tölt och växelvis skritt i form. Nedförsbackar är det alltid skritt, uppförsbackar kan jag variera. Längd på ridtur: ca 1 timme.
Efteråt känner jag igenom hela henne och särskilt då de skadade benen för att notera ev. förändringar, det brukar vara fina ben efter ridning - knappt inga gallor eller värme.

Varannan gång så blir det ridvolten. Då övar jag rätt mycket på bakdelsvändningar i varje hörnpassering (1 kvarts vändning) samt mycket halvt igenom med antingen ren skänkelvikning eller flytta bogen.-vikning.. Jag övar tölt på rakt spår, böjt spår och jobbar mycket med säte för att få henne så lyhörd som jag möjligtvis kan - så att jag kan svänga utan tygel - samt jobbar jag med skänkelvikning, flytta bog för att få henne så mjuk som möjligt och även samlad. Jag jobbar ca 30-40 min på ridvolten och totalen i tölt/trav är nog runt 10-15min, kanske lite mindre. När jag har suttit av känner jag alltid på benen om de känns ok..

Så, tänker jag på att hon har varit skadad när jag rider?? Näää, det gör jag inte.  Men både före och efter tänker jag på det..
Jag har alltid varit lite försiktig när det gäller ojämnt underlag eller gräsbana så där är det ingen skillnad, alltså när jag rider Brana. Det jag tänker på är att hon är under rehabilitering och att hon ska jobba lite mer vettigt under sin träning. Mer fokuserat på att stretcha och mjukgöra henne än att pressa..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar