måndag 29 juni 2015

Ändra klasskraven på islandshäst-tävlingar!

Jag anser att det borde ske en förändring inom islandshästtävlandets alla klasser.

Enligt Islandshästreglementet 2015, punkt 2,1 gäller detta:

2.1. Tillåtna hästar Renrasiga islandshästar, fem år eller äldre, tillåts tävla. Härstamning och ålder bevisas med stamtavla eller motsvarande nationella intyg. 1 januari räknas som hästens födelsedag. Vid världsmästerskap och andra internationella tävlingar måste hästen vara minst sex år gammal. 

Antalet starter per häst och dag regleras enligt följande: 
a) En häst som är fem år tillåts starta två gånger per dag, men inte i kapplöpningar och inte i terrängritt (stilpass och speedpass är tillåtna) 
b) En häst som är sex år tillåts starta tre gånger per dag 
c) En häst som är sju år eller äldre tillåts starta fyra gånger per dag
d) Varje uttagning och final betraktas som en start 
e) I stilpass, speedpass och passlöp 250 m och 150 m räknas två försök som en start

Vilket då innebär att man som vuxen häst (över 7 år) kan då få tävla:
Femgångshäst: T1 eller T2 samt F1 plus två passlöp (punkt e här ovanför)
Fyrgångshäst: T1 eller T2 samt V1..

Är det final dagen efter så har då femgångshästen lyckats klämma ihop 6 eller 8 starter på en helg (först de 4 på lördagen och sedan b-final söndag plus a-final söndag eller kanske ett annat passlöp på söndagen) medan Fyrgångshästen "bara" kan få ihop 6 starter på en helg (först de 2 på lördagen och sen b-finaler och a-finaler på söndagen).

Enligt punkt 8 i FIPO sägs det att hästar som deltar i en töltklass får inte delta i andra töltklasser under samma tävling, likaså gäller fyrgång och femgång - man får inte tävla ytterligare en fyr-femgångs klass på samma tävling.

Då undrar jag.. Hur kommer det sig att det är okey för en femgångshäst att tävla 8 starter på en helg medan fyrgångsryttarna bara kan få tävla 6 starter - och nu är det bara om man lyckas med att komma till finalerna också..

Är det så mycket tuffare för ett fyrgångsekipage med tölt och fyrgångs än det är för en femgångshäst med tölt, femgång, stilpass, speedpass??
Och varför kan man inte få tävla tölt i två klasser på samma tävling? T1 & T2? Eller V1 + F1? Vad är det som gör tölt och gångartsklassen så speciellt hård så man inte får tävla dubbelt upp??  Ser man på passlöpen så är det ganska stenhårda lopp..

Det här gäller inte specifikt för Sverige utan det här är FEIF som har bestämt att det ska vara så här.. Men jag tycker nog att det är lite konstigt. Det borde vara smartare med att man inte får starta mer än 2 starter per dag - oavsett om det är passlöp eller två töltklasser eller dylikt. För om man har en tölt-moppe så borde man väl få tävla i de två klasser där tölten premieras??

Jag skulle bra gärna vilja tävla Brana på en och samma tävling i T1 & T2..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar