onsdag 3 juni 2015

Lär mig nya saker när det gäller passtävlingar..

Alltid roligt när Nilla & Svipa är på tävling, för även om jag inte är där så får jag rapporter från henne om hur det går.

De var som sagt på passmästerskapen del 2 på Toftinge igår. Ett SM-kvällskval och då blev det även en liten veterinärbesiktning (heja, Passklubben!!).. Svipa skötte sig bra men tydligen gick det mindre bra på stilpassen PP1 då Svipa kändes lite för het, så Nilla avbröt faktiskt momentet.
Jaja, ibland är det bättre att vika än att fullfölja och stor eloge till Nilla som kände att det inte kändes bra.

Lite paus, lite vätska in och ut, lite avskrittning och så var det tydligen dags för speedpassen. Nilla börjar tänka strategiskt och ökar inte på passen förrän hon kommer till startlinjen och sen brakar hon på allt hon kan. Det tycker jag är bra! Det är en sak att "åka" pass men en helt annan sak att rida i flygande pass och ännu värre; att tävla i flygande pass.

Bra jobbat, Nilla! Att göra allt själv är inte lätt inte. Hämta upp hästarna i hagen (de var tydligen lite stökiga för en gång skull), att lasta själv, att åka själv, att kolla upp allt själv och att tävla själv. Att inte ha möjligheten att gå iväg från hästen utan stå där i vädret och invänta sin tur.. DET kallar jag tävlings-sug..
Jag har ju oftast mamma som tar hand om Ida och en box som tar hand om Brana, så det underlättar för mig. Men jag gör ju det mesta själv också, även om det är super att ha mamma på plats..

Så, vad lärde jag mig då??? Jo, att i klasserna som Nilla tävlade i..PP1 (stilpass) och P2 (speedpass).. Just i dessa två klasser får man rida med spö..  Jag kollade upp med domare och mycket riktigt, det är ok att rida med spö i dessa klasser..  Stilpass är nämligen inte ett passlöp.. Och P2 rider man själv...

Punkt 3.3 i FIPO 2014 Generella regler gällande utrustning
Ridspöet får inte vara längre än 120 cm inklusive snärten. I passlöp är spön förbjudna. Ryttaren kan endast ha ett ridspö i taget. Reglerna angående ridspön gäller för hela tävlingsområdet under hela tävlingen.

Punkt 8.7.6. i FIPO 2014. Gällande P2 Speedpass
Utrustning
Det är tillåtet att använda ett godkänt ridspö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar