onsdag 8 april 2015

Påskens arbete..

Skärtorsdagen och Nilla+jag skulle ut och rida.. Men tji fick vi!! Svipa hade tagit av sig en framsko så pass illa så jag kunde inte slå på en ny utan vi fick helt enkelt invänta hovis, som då är ledig och kommer inte förrän 8/4.. Nåja, vi fick tejpa Svipas lilla hov, slänga ut samtliga i hagen och så fick vi en påskledig helg.. Inte alls dumt när man tänker efter.

Mina föräldrar och min  moster kom över på långfredagen och vi hade hela helgen inplanerad.. Vi skulle renovera min altan plus elda massa ris. Mycket komiskt dock då vi alla 4 hade olika sorters krämpor.. Pappa, har haft hjärtflimmer (dock ok nu) plus trasig höft, Mamma hade mycket ont i ryggen, Moster har haft stroke (dock ok nu) men är inte lika rörelserik som förr och jag hade migrän.. Wohoo!! Vilket gäng.. 

Nåja, det var bara att börja. Så här såg altan ut för ett år sedan..

Jag började på morgonen (långfredagen) innan de kom med att riva loss plasttaket.. Jaja, självklart hade jag täckt golvet med presenning då jag hade lagt nytt golv förra året med matta.

Sen kom gänget och då blev det en liten fikapaus.. Sedan började vi. Mamma och Moster försökte elda men det var lite för blött eller så var de inga pyromaner men de fick stå för matlagningen istället, plus ta hand om Ida och Mammas rygg fick vila så det var inte fy skam det heller.

Pappa och jag spikade fast reglar, tog bort el (nåja pappa bara) och sedan var det dags att skruva fast OSB-skivor och det fick jag göra medan pappa fortsatte att regla.

Därefter skickades jag upp på taket för att skruva fast hela plasttaket.. Vi hann med 3,5 skiva och sedan var det för mörkt.. Kl var då 20:00..

Slavdrivaren ANNA hade kört skiten ur pappa, vilket inte alls var min tanke men när jag sätter igång vill jag bli klar och kör på utan att äta, utan att tänka.. Så jag tog en titt på pappa, som knappt har tagit i en hammare sedan hjärtflimmer-incidenten, och insåg att han var likblek i ansiktet och helt slut.. Japp - vi avbröt..  

Myskväll och mycket snack med familjen och bädda sängarna.. Sova.. 

För att vakna till en härlig morgon  med regn/snö och iskallt.. Wohoo.. Och jag skulle upp på taket. Migrän hade jag, nivå värre än gårdagen. Nåja - inget val det var bara att dra på sig sina arbetskläder och klättra upp på taket, lägga den sista isoleringen och skruva fast de 1.5 plasttak som var kvar.. 

Jag hade dessutom tänt på riset som Mamma och Moster skulle elda upp (hmm, jag kanske är en pyroman ändå) och de eldade hela dagen medan vi jobbade med det sista taket.

Därefter städade vi rent altan, för vi var faktiskt klara på insidan och möblerade in alla möbler och sedan sa jag STOPP.. Nu tar vi kväll.. Då var klockan 14:00 men pappa ville basta och jag tyckte att vi kunde sluta då vi hade kört så hårt dagen innan.. 

Jajamensan!! Det här har jag skruvat och kapat till..

Sista dagen, regnig/snöig kall söndag, ägnade vi åt att sätta på hängrännorna och täcka kanterna med plåtgrejer.. Ja, jag är kanske inte rätt ute när det gäller fakta men kanterna behövde skyddas mot regn och risk att regn kryper in mellan plast och isolering och eftersom jag hade sådant material så använde vi plåten.. Skruva fast och så på med hängrännan. Sen fick jag gå upp på taket igen för att sätta på bräda och hängränna längsmed plasttaket, lite läskigt då det är ett dropp på ca 5 meter ner till backen och där skulle jag hänga ut med halva kroppen från taket för att spika fast en lång hängränna.. Men det gick.. Och ja - jag hade säkerhetslina på mig!

Sedan åkte gänget hem och jag började måla.. Altan är blå och träfärgad och den färgen vill jag INTE ha, särskilt inte när det nu är heltäckande tak överallt.. Jag vill ha luft och rymd.. 


Och så här blev slutresultatet.. 

En vit altan med lite röda inslag och en VARM altan då taket och golvet är isolerade.. 

Jag har lite kvar såsom tygstycken (rödvit randiga) som ska hänga från taket och ner längs med hörnorna av fönstren och lite kuddar/filtar och så ska det målas en gång till med mer heltäckande vit färg (det är ju bara grundmålat) och knallröd färg till fönster och fönsterlister osv.. Men NU kan jag använda den här en bra bit in på vintern..  Jag är mycket nöjd med detta.. 

TACK bästa pappa för att du visar mig hur man ska göra.. TACK bästa mamma för all din hjälp och ditt stöd.. TACK bästa moster för all hjälp med god mat och eldningen.. 

Vy från entré-dörr

Vy från köket (inne i huset)

Efter det här så passade jag på att städa rent pergolan också, la in en matta, sopade rent, tvättade rent plastmöblerna och bytte till sommardäck på både bil och hästsläp.. 

Jajamensan.. En produktiv påskhelg utan hästar men med familjen.. 

1 kommentar: