onsdag 29 april 2015

Kvarka

Det förekommer mycket kvarka nu i mitt område..
Mitt stall är faktiskt inte ett stall som är ute och reser utan håller sig hemma (tack och lov) men folket i stallet åker ju omkring en hel del.. Plus lilla Svipa och Nilla.. Det gäller alltid att tänka på att ha RENA kläder på sig när man kommer till olika stall, inklusive skor.

Kvarka verkar det vara mycket hysteri med.. Många verkar tycka det är skämmigt att just deras stall har fått kvarka men jag tror att det som är jobbigt är just hanteringen av hästarna, efterarbetet med att rengöra allt.. Inte själva smittan.. Jag tycker ju att ju högre man pratar om det, desto bättre är det.

Symptom
Feber, i allmänhet 39,5° - 40°. Tjockt varliknande näsflöde. Hosta. Inflammation i svalg och struphuvud. Förstoring av svalgets lymfknutor, ofta med varbildning i dessa. Lymfknutorna i svalget har i allmänhet en tendens att öppna sig utåt.

Inkubationstid
Normalt 3 - 6. Min/max: 2 - 14 dagar

Överföring av smitta
Hög smittsamhet vid direktkontakt mellan hästar. Smitta kan också överföras relativt lätt med förorenad utrustning, t. ex. grimmor, boxinredning m.m. och genom att stallpersonal använder ned-smutsade, och därmed nedsmittade, kläder.

Kvarkabakterien förekommer i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar

Ett stall som jag kommunicerar mycket med just nu, de har nämligen kvarka där, har skött sig exemplariskt enligt mig. Så jag tänkte delge lite tips om vad de har gjort..

  1. Tempa alla hästar 2 gånger per dag. 
  2. Isolera hästen med feber på en gång, fixa en fålla ute och en designerad plats inne i stallet - om den nu måste vara inne. Insjukande hästar smittas inte på 24-48 timmar så finns det en chans att bryta kvarsmittan här. 
  3. De sjuka hästarna sköts av vissa personer. Dessa personer rör inte friska hästarna, tar inte i frisk utrustning och har egen hö-plats osv.. 
  4. De hästar som får antibiotika kan återsmittas och måste skötas av andra personer, som inte rör de som är sjuka utan penicillin och inte rör de som är friska. 
  5. De hästar som är friska måste hållas från alla sjuka.
  6. Informera omgivningen.. Det är generellt inte farligt med kvarka men det kräver mycket jobb. 
BRYT SMITTKEDJAN! Ha hästarna hemma så länge de är sjuka och acceptera inkubationstiden.  
Så faktum är att friska hästar kan åka ut på tävling efter det att sista hästen har insjuknat plus 14 dagar till - förutsatt att isoleringen är fungerande. 

Jag skulle dessutom rekommendera att alltid ha virkon till hands. Dels för att desinficera skor, hjälm och sådant som inte går att tvätta efter att ha besökt andras stallar men också för att när du åker på kurser/tävlingar så kan du själv desinficera besöksboxarna - för hur ofta har tävlingsplatserna desinficerat detta?? Inte ofta, enligt mig..  Mestadels är det strö i boxen och en box med rent strö ovanpå men skitig i botten - INTE ACCEPTABELT.. 


 Men så står det inte i SIF:s FIPO.. Där står det bara att:
Stallar måste vara säkra, hygieniska, bekväma, välventilerade och tillräckligt stora för hästens typ och temperament. Det måste alltid finnas tillgång till rent bäddmaterial och foder av god kvalitet och lämplig typ, samt till dricksvatten och tvättvatten.

Men jag antar att Jordsbruksverkets sida är mer lagen och FIPO är mer riktlinjer så.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar