torsdag 26 mars 2015

Kollektivt stall & Föreläsning

Vi står i ett stall där vi är blandade hästar, det är 6 fullblod i en hage, 1 fullblod och 1 ponny i en annan hage och så våra 3 isisar i den tredje hagen.  Alla andra hästar går in på nätterna och ut i respektive hage om dagarna och det är blandad flock (sto+valack) i den stora flocken. Det är bara våra islandshästar som går ute dygnet runt.

De hästar som står inne på nätterna tas om hand av sina ägare genom ett kollektivt schema, fodra, utsläpp, insläpp, fodra, osv. Mocka gör vi alla själva. Våra isisar går utanför schemat då våra hästar står ute dygnet om och behöver inte lika mycket omhändertagande som de andra - så Nilla & jag sköter våra hästar helt själva, både med foder, vatten, översyn och täcken.

Vi har 3 sommarhagar & 3 vinterhagar i olika storlekar - alla hagar kan delas upp i mindre hagar. Sommarhagarna får inte användas förrän det är sommar, så de 3 vinterhagar som används nu är hårt belastade vintern.
De som äger gården är även höbönder, så vi har bra och nära till analyserat hösilage och torrt hö. Vi får även använda vilket strömaterial som helst i boxarna och det är även också mycket uppskattat.
Ridvägarna är oändligt långa och fina ute i skog och mark och vi har även en liten paddock som är fin och bra dränerad. Ridhus finns i närheten men tyvärr får vi (än så länge) inte rida där.

Eftersom vi är ett kollektivt stall så gäller det att alla människor också blir nöjda vilket inte är det lättaste. En del vill ha allt och en del andra orkar inte yttra sin åsikt pga rädsla för att hamna i bråk. Vi har ingen ledare i stallet utan det är flest gemensam åsikt som blir den gemensamma tråden att följa..
Oftast så "slipper" Nilla & Jag beblanda oss i dessa debatter då vi köper vårt egna hö, har våra hästar i egen hage, sköter våra egna hästar och faktiskt - har all vår utrustning på annat ställe mot alla andra. Våra boxar ligger dessutom lite vid "sidan om" det stora stallet.
Men på det stora hela är vi ett ganska glatt stall där alla är ute efter EN sak.. Hästen ska må gott. 

Jag kan ju säga så här också kort och gott:
Stallet har allt jag önskar: varmvatten, boxar, hö, skötselyta, hagar, ridvägar...Med tanke på våra olika kunskaper och inriktningar, så är det aldrig fel med lite föreläsningar, särskilt om maskar då jag redan har haft en del debatter i stallet om det här med maskkontroll och avmaskning. Folk verkar tro att man kan se på sin häst och då veta om hästen har mycket eller lite parasiter i kroppen.. Eller att när hästar har styngflugelarver på benen så måste man avmaska med ett speciellt medel.. Nåja...
Jag ska iväg på föreläsning den 13/4 i Enköping om just parasiter där en veterinär och specialist på parasiter ska hålla föreläsning för Maskkontroll.se. Det ska bli väldigt intressant..

Våra isisar kommer dessutom gå kvar i samma vinterhage under sommaren (tror jag) så Nilla, jag och mamma har en rejäl mockningshelg framför oss..  Det är nämligen så att sommarhagarna i det här stallet ser ut som man ville ha sommarhagar för 20 år sedan - tjock, frodig, knallgrön vall.. Inte optimalt för isisar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar