torsdag 2 mars 2017

Vila, automater, fodringar

Jag försöker hålla rätt hårt på det här med vila varannan dag för mina pållar.. Dels för att Teo är ung och Kjartan är gammal och dels för att jag inte ska överträna dem samt att de ska minnas träningen som en rolig syssla. Så igår var det vilodag.

Men det innebär ju inte att jag får vila.. Utan det är ändå till stallet, mocka, väga hösilage, ta in hästar, fodra, borsta, känna igenom dem, rigga hagen inför morgondagen osv. Dock kommer jag hem tidigare eftersom jag har kvällsautomater i boxarna, så det är ju bara att rigga dessa och ställa in timer och åka hem, så sköter automaten resten. Otroligt skönt. Utan automaterna hade jag nog inte klarat det här med att vara ensam med allt.

För hästar är skapta till att äta ca 18 timmar per dygn och vandra runt för att söka mat men eftersom vi "tvingar" dem till att vara i mindre hagar så kan vi inte riktigt ge dem fritt fram när det gäller mat. En del gör så, ger hästarna fri tillgång men jag tycker att det blir lite för mycket av det goda. Så jag har automater.. Lunchautomat och kvällsautomat. Lunchen ges i hagen och kvällen ges i boxarna. På det här sättet får mina hästar grovfoder 4 gånger per dag, jämt fördelat på dygnet och jag kan känna att deras behov är tillgodosett utan att slita ut mig.

Nu till helgen kommer de ut i sin stora "sommarhage" eftersom det börjar bli alldeles för lerigt (och tråkigt) i deras lilla vinterhage, då tror jag inte de kommer vara så intresserade av lunch, eftersom den stora sommarhagen har rätt mycket gammalt gräs men vi får se. Är det hösilage kvar på backen = så får de får för mycket mat, den principen kör jag på och den verkar fungera bra.

För de nyfikna så får mina hästar alltså detta per häst/dag:

05:45: 2 kg hösilage i hagen
12:00: 2 kg hösilage i hagen
16:00:
Teo får 1 kg hösilage  samt 300gram kornkross och 2 dl betfor, i boxen.
Kjartan får 1 kg strålucern samt 300gram kornkross och 2 dl betfor, i boxen.
20:00:  3 kg hösilage i boxen

Kjartan får strålucern eftersom han är lite äldre och har faktiskt ingen lust att äta så mycket men det mycket mumsiga strålucernet kan han inte låta bli. Att det är klippt också gör livet enklare för honom men jag vill ha så mycket stråfoder som möjligt och därför serveras det STRÅ-lucern och inte pellets.

Eftersom det tar mina gossar ca 1-2 timmar att äta upp 2 kg hösilage så har de en ganska lång ättid vilket ger dem lagom paus mellan måltiderna. I december åt pojkarna 12 kg hösilage/häst men nu har de visat att de inte vill äta så mycket så jag har successivt dragit ner.  Vikten på killarna är runt 340-350kg och revbenen känner man med handflatan när man rör hästen längs med sidan - mjukt med handen och inget tryckande.
Kjartan, 31 år och är 138cm hög och Teo, 5 år och är runt 145 hög. Ingen av dem går för stunden hårt utan tränas varannan dag i ganska lugnt tempo.

När de kommer ut i sommarhagen så drar jag upp morgonmålet till 3 kg hösilage och som sagt, jag tror jag skippar lunchen för den kommer de lämna ändå. Jag tror jag ökar på kvällen med 1 kg också.

Sommarhagen och Kjartan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar