onsdag 15 juni 2016

Nya tävlingsregler

Inte för att jag har varit superaktiv när det gäller tävlingar och dess reglementen som ändras då och då under dessa 2 år men lite koll vill jag ändå ha.. Nu har jag noterat att SIF:s tävlingssektion har ändrat reglerna inför året 2017..

Det verkar som om de har tagit bort Nationell, Regional, Lokal namnen och ersatt dem med: Nivå 1, Nivå 2, Nivå 3, Nivå 4..

Nu har jag tagit lite fraser från själva nyheten..
Nivå 1 verkar vara höga inkvalningspoäng och låter som Nationell nivå med ett undantag då den här nivån verkar vara till för att få till landslag till NM, VM..
" Alla ekipage som kvalat till Nivå 1 i NM/VM grenar bör erbjudas plats då detta i första hand är ett tillfälle utöver SM att jämföra elitekipage... En nivå 1-tävling SKA erbjuda alla grenar som tävlas på NM och VM och till dessa är det samma kvalgräns som till SM.. Ett ekipage kvalar en gång och kan inte kvala ner.."

Nivå 2  verkar vara också ha höga inkvalningspoäng och låter helt och hållet som Nationell nivå..
"Alla grenar kan/bör erbjudas utan föregående kval. Från nivå 2-tävling kan man kvala till SM i alla grenar"

Nivå 3 verkar vara som en regional/öppen tävling.. Men man kan fortfarande kvala till SM.
"Om antalet domare är 5 (WR-status) så kan ryttare kvala till SM i de s.k 2-grenarna, dvs de grenar där man rider fler på banan samtidigt (T3, T4, V2, F2). Om antalet domare är 3 kan barn kvala till SM i T8 och V5..."

Nivå 4 verkar vara som klubbtävling eller Lokal..
"Alla grenar kan erbjudas utan föregående kval. 1-2 domare dömer. Resultaten blir inofficiella.."

Tävlingssektionen skriver att de gör denna ändring för att inte behöva tillämpa de nya veterinärreglerna. Nu vet jag inte de exakt men jag misstänker att det har något med kravet på veterinär när man rider en pass-gren. Jag tycker dock det är bra att veterinär är med (alltid) på tävlingar men det kanske är svårt att genomföra när man vill ha snabba tävlingar på kvällarna.

SM 2017 kommer också ändras.. Tydligen ska vi ha en elit-klass (t ex T1, V1, F1) och en klass för resterande (t ex T3, V2, F2). I eliten ska bara runt 15 ekipage få kvala in till och till den andra nivån så blir det då runt 30-40 ekipage. Jag misstänker att det är för att få fram fler ekipage till SM (mer betalande eftersom SM är dyrt) och en mer vilja att försöka kvala och på så sätt tävla mer. Så nu kommer alla klasser erbjudas på SM och SM ska tydligen kunna svälja runt 250 ekipage. Det kommer bli en hel SM-vecka tror jag.. Större krav på arrangörer och på banan samt området runtomkring.

Jag vet inte jag.. SM har alltid varit en dröm för många och svårt att kvala till och det kommer säkert vara svårt att nå dit fortfarande men nu misstänker jag att vi kommer få en riktigt särskiljning mellan de som är elit och de som är mer som kreti och pleti.. Det var ju det som var roligt enligt mig, att få tävla mot eliten.. Nu kommer alla vilja nå SM Elit istället för "bara" SM vanlig..
Men förändringar är till för att testas och det är bra att SIF också är förändringsbenägna, annars hade det varit tråkigt.  Men den där yttersta glädjen att lyckas kvala till SM kanske inte blir så massivt glädjefylld längre..

Vi får se efter 2016 års SM när kvalnivåerna för SM 2017 släpps - 
Hur svårt kommer det bli att kvala till SM 2017, både Elit och Vanlig??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar