måndag 20 juni 2016

Giftiga blommor

Kom på en sak som var lite intressant då vi har dessa i vår hage och eftersom Brana går på "snålbete" så äter hon det mesta vilket ibland leder till att hon får diarré. Hon har fått en känslig mage nu efter alla sjukdomar och mediciner hon har proppat i sig.

Smörblomma -  denna fina fina blomma..
Kan ge diarré och magbesvär men är egentligen inte supergiftig.


Odört - är den här vita blomman som finns lite överallt, som man gärna dekorerar ut en bukett sommarblommor med eller pryder midsommarkransen.
1-2 kg krävs för att det ska bli en dödlig dos för hästen men den kan få diarré om den äter en större mängd, under 1 kg alltså.

Stånds - den gula vackra blomman som växer i bukettform.
Besk i smaken men som torr så smakar den knappt ingenting men är fortfarande giftig. Symptom på förgiftning kan vara att hästen blir stel i bakdelen, att den vacklar runt eller börjar pressa huvudet mot marken eller boxväggen. Ofta tappar hästen aptiten.

Ek - är trädet som alla tycker om.. 
Tyvärr är allt på eken giftig för hästen och desto värre kan en del hästar bli beroende av eken.  Hästen får förstoppning, blodblandad avföring, vägran att dricka, svaghet, vinglighet, oregelbunden långsam puls, bleka slemhinnor och rinnande ögon. Tyvärr så är det oftast så att när hästen väl har blivit förgiftad - så kan man inte rädda hästen

Lupiner - är också en vacker blomma med stora härliga frökassar efteråt.
Förgiftning ger balanssvårigheter och kramper. 

Krafft har en jättebra broschyr där massa blommor beskrivs och bra bilder.. http://krafft.nu/wp-content/uploads/2015/06/krafft_giftiga_vaxter_abc.pdfInga kommentarer:

Skicka en kommentar