fredag 2 oktober 2015

Hur går det med flockarna?

Det går faktiskt väldigt bra med våra två isis-flockar. Än så länge har vi dem separerade då vi inte vill göra som man har gjort förut - slänger ihop nya med gamla samma dag som de kommer.

Ofta går det bra men när vi nu har möjligheten att bestämma en hel del själva så väljer vi den långsammare vägen vilket innebär att hästarna går bredvid varandra med en 2 meters luftkanal mellan varandra. Bättre så här för att undvika både slagsmål, smittorisk och skador.

Jag ska erkänna att jag är ganska nervös över att släppa ihop dem. Brana har ganska nyligen blivit friskförklarad och tänk om hon gör något dumt i hagen så hon sliter upp en ny skada.. Eller blir sparkad.
Att Brana, Svipa har gått ihop i flera år, ensamma är också lite läskigt då de har blivit så sammansvetsade och.. tja, kaxiga? Sedan ovanpå det har vi en 29-åring som jag är mycket rädd om, Kjartan. Han har äntligen fått en liten flock med brudar och tycker livet är underbart. Det märks också för han kaxar upp sig rejält mot de nya stona över trådarna.

Men vi har som alltid flera valmöjligheter:

  1. Släppa ihop alla 5 snart. Innan vinter, brodd, is. 
  2. Släppa ihop alla 5 efter vintern. Inget hopsläpp med brodd, is men inte heller vid brunst - så då måste det bli i mars, april.
  3. Inte släppa ihop dem utan ha hagarna som de är. Känns dock löjligt med 3 hästar i en del och 2 hästar i en del. 
Jag tror dock att alternativ 1 är att föredra och ser vi att det inte alls fungerar så blir alternativ 3 det enda alternativet som är kvar. Lite stökigare men fullt möjligt. 

De nya hästarna verkar trivas men den ena vill väldigt gärna komma över till "gamlingarna". 

Det ska bli skönt när allt är lite mer normalt igen, Nilla hemma, Helene installerad (nej, hon är inte som jag utan bo:ar in sig långsamt) och jag inte har så mycket att göra på jobbet och hemma. 

Än så länge äter hästarna knappt inget hö, 3-flocken äter ca 1 kg hö på kvällen men det är också det enda. Vi har rätt mycket gräs i hagen men det försvinner ganska fort nu..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar