söndag 26 augusti 2018

Provridning

I helgen var jag i Dalarna och hälsade på syrran. Som alltid underbart härligt och hysteriskt god mat.. FÖR god mat.. Man äter och äter och vill fortsätta äta men är för mätt..

På kvällen, sent som attan, kom jag till stallet och jag hade tidigare lovat en kille att han skulle få provrida islandshäst. Killen är min stallkompis sambo, lika bra jag nämner det så ni inte får för er något ;-)

Han har ridit några gånger när han var barn och suttit på sin egna häst, stoor häst, för länge sedan. Då provade han typ allt, skenade, snurrade, backade, ramlade av och annat. Ingen bra provridning m a o..

Men igår fick han rida min kille. Borsta, sadla, tränsa och så sitta upp. Bara en sådan grej som att sitta upp kan vara svårt när man är nybörjare, något jag nästan har glömt bort. Roligt att se på, ännu roligare att höra hans konversation med sig själv (och med Teo) om hur man ska göra. Sedan det här med att få fram hästen. Inte heller det enklaste med en välskolad häst som inte gör något om han inte får rätt kommando.. haha!! Jag hade väldigt kul..

Så ner på ridvolten och där red han omkring en stund i skritt för att hitta balansen, förstå hästen, tyglarna, skänklarna, sätet men sedan ville jag se lite action.. Så jag bara bad honom korta tyglarna mer, driva på lite mer och voilá - TÖLT.. Första gången tyckte han det var läskigt men sedan var det tölt som gällde. Han hade väldigt kul.

Teo tyckte nog att det var lite konstigt med en nybörjare på ryggen men skötte sig som alltid perfekt - bra läromästare kommer Teo bli och en bra familjehäst.

Jag lät killen trava också, lite svårare så det ville han inte göra längre. Utan bara tölta. :-D
Sedan red han upp till stallet, satt av och gjorde avslut för Teo genom att ta av utrustningen, borsta av  osv.

Killen blev väldigt nöjd och glad över provridningen.. Lär nog bli fler gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar