onsdag 15 augusti 2018

Vaccination, Råd från Veterinär

Våra killar fick botulism-sprutan i tisdags och några av dem fick även vaccination. Jag pratade lite med veterinären om ditten och datten.

Veterinären sa att det är väldigt få hästar det här året som har fått fång.. Eftersom betet är som det ska vara för våra hästar, "det är stäppdjur från början", sa veterinären. Vi ger dem för mycket och för kraftigt foder nuförtiden och därför riskerar de såna sjukdomar som t ex fång.. Veterinären har aldrig tidigare, än för sisådär 20 år bakåt, sett hästar som får fång på vintern..
"Det är för att vi ger dem fri tillgång och för kraftigt foder på vintern", ansåg veterinären. Hästar är inte gjorda för att stå med huvudet i maten hela tiden - de är gjorda för att vandra och beta under tiden.. De är heller inte gjorda för att äta kraftfoder.. gräs-ätare är de!!

Veterinären sa också att det här året med det brända gräset är optimalt för hästarna. "Jag har inte sett en enda mager häst det här året, trots att de bara går på bränt gräs"..  Men veterinären la också till att avelsston, äldre hästar (typ Kjartan på 32 år) kan behöva lite mer men absolut inte vardagshästen.

Det gav mig en tankeställare.. Ja, vi ger nog hästarna lite för bra foder och lite för mycket, eller ibland alldeles för mycket. Vi tror vi tränar dem hårt men egentligen är det en liten droppe i havet, den mängd vi tränar dem. Det är bara elit-galoppörer och travare som får ge 100% och verkligen tränar.

Jag var nämligen på G att börja fodra hästarna något kilo per dag ute i hagen men har ändrat mig totalt nu efter att ha pratat med veterinären. När jag ser och känner på hästarna så har alla rätt bra hull, alla glänser, alla verkar må bra. Visst är de hungriga men det är årstiden som gör det! Nu är de nämligen hysteriska på maten eftersom det är "sista chansen att bulka upp".. Men de är inte magra, inte ens smala..

Vi har fått vår foderanalys för årets skörd. Konstig nog är den lite sämre än förra året, bara extremt lite men jag trodde faktiskt att det skulle bli massiv ändring då gräset var kortväxt och togs ganska tidigt. Så enligt foderuträkning ska min lille kille äta runt 5kg hö (eftersom hösilaget är snustorrt så är det nog samma mängd) och så klarar han sig hela vintern på det.. Inget mer än så.. Simsalabim..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar