onsdag 29 augusti 2018

Sista veckan utan pass

Ja, nu pratar jag inte om flygande pass utan arbetspass i stallet.

Våra hästar har börjat gå ner mycket i vikt samt har börjat bråka lite väl mycket om maten så vi känner att vi måste börja ta in dem på box på kvällarna. Vi har, sedan den 22 augusti, börjat fodra dem morgon och kväll ute men vissa av killarna får inte tillräckligt med mat (Kjartan) och vissa äter lite väl mycket av maten vi serverar så vi tog ett beslut igår att börja låta dem vara inne.

Hästarna i rang 2-3 börjar bråka så pass mycket om maten också vilket gör livet lite mer intressant. När skadorna börjar dyka upp så inser vi att vi måste ändra på något innan skadorna blir för svåra. Så vi väljer att ta in dem så de får den mängd käk de behöver utan att behöva vakta sina mathögar.

Det är alltid svårt det här med hästar i flock. Man vill inte ge för mycket men för att alla hästar ska få i sig den mängd de behöver så får tyvärr vissa mer och vissa får mindre, det bara är så. De äter fort eller långsamt, har hög rang eller inte samt är lättgödda eller inte.

Det blir lite knasigt när jag kommer på eftermiddagarna och ger mina hösilage inne och sedan släpps de ut och ska äta ännu mer hösilage. Kjartan behöver mer mat men då måste han stå inne typ 5 timmar för att hinna äta den mängd han behöver och går han ut direkt på det till kvällsmaten så är han mätt och då äter våra andra upp hans mängd, vilket vi inte alls vill. Minskar jag ner på Kjartans giva inne så magrar han av.

Teo har också börjat gå ner rejält i vikt vilket visar tydligt på att han behöver mer mat men det verkar inte som om han äter i den takt (och mängd) han gjorde förra året. Han är perfekt i hull nu men rider jag hårdare så kommer han behöva mer käk.

I nuläget äter de 2kg hösilage på morgonen per häst och 2 kg hösilage på kvällarna per häst - rätt mycket redan nu men det verkar som om det behövs. Teo äter dessutom betfor och havre, Kjartan äter havre, kornkross och betfor.

Så, den här veckan (tror vi bestämde på söndag) så går hästarna in. Vi planerar att ha dem ute dygnet om på helgerna och inne på vardagarna - bara för att göra livet lite enklare för oss, så vi kan få njuta av de sista sommarhelgerna som kommer. Vi får se om det fungerar eller om hästarna kräver att få komma in varenda dag.
Det börjar också bli rätt mörkt ute och jag tror hästarna uppskattar att få vara inne då de får vakta hagen och varandra en hel del under nätterna. Kjartan ser dessutom inte så bra, så det känns skönt att veta att han sover inne - även om jag gillar att hästarna går ute dygnet om och får vara hästar.

Snart är vintern här..
Bilden är från tidigare flock som har stått här hos oss. På den tiden det bara var ston i flocken & Kjartan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar