torsdag 5 oktober 2017

Kostnader

Jag får ofta frågor om det är dyrt att  äga en häst.. Ja, det är dyrt, brukar jag säga men väl värt varenda öre. Men om man staplar upp kostnaderna så blir det ganska läskigt att se..

Stallplats: Kan ju skilja sig markant, ofta är det dyrare än där jag står men i nuläget kostar det mig 1375kr.
Foder: Jag har alltid försökt hålla nere foderkostnaderna (mestadels hösilage) men jag snittar väl på ett år, ca 250kr/månad. Ca 7kg/hösilage per dag vintertid. Gräs på sommaren.
Strömaterial: Det är samma här, jag försöker köpa det som är billigast och i nuläget är det spån. Så jag hamnar på ungefär: 250kr/månad. Ca 3,5 spånbalar per månad (69kr/bal)

Så, för en stallplats med foder och strö hamnar jag då på: 1825kr/månad.

Sedan tillkommer hovslagare, försäkring, vaccination och prylarna (men jag har redan allt jag behöver så detta räknar jag inte med, prylar kan man köpa hela tiden)..  ca 2000kr/månad. Jo, jag har en rätt dyr försäkring men om man har en lite mer "normal" försäkring kanske man kan hamna på ungefär 1100-1500kr/månad. Och min häst skos var 6:e vecka, mestadels med sulor som kostar lite mer..

Så totalt per månad hamnar jag på en kostnad på ungefär: 3800kr och nu har jag islandshäst som inte kostar så mycket i drift. Hade jag haft billigare försäkring hade jag hamnat på ungefär 3000kr

Man ska också komma ihåg att jag sköter mina hästar helt själv med fodringar, mockning och allt.

Bensinkostnaden är också en kostnad men eftersom jag kör förbi stallet varje morgon och kväll på vägen till jobbet så ingår det lite i min normala körväg, så det räknar jag inte med. Det är helgerna som då kräver lite extra, typ 4ggr/helg. Vilket då blir en kostnad på ca 20kr/månad.

Är det värt det??  JAJAMENSAN!! Jag skulle inte avstå detta för något och om det krävs så äter jag mer än gärna nudlar varenda dag för att ha häst. Dels så ger hästarna mig energi, jag träffar väldigt många stallkamrater, så tränar jag mer eller mindre varje dag och så frisk luft.. Jag har försökt leva utan häst men upptäckt att jag mår inte bra då. Det är mer eller mindre min normala livsstil att ha häst.

För vad vore livet utan hästar?? Rätt tråkigt, enligt mig.

Ju fler hästar, desto roligare.. Skulle bra gärna vilja ha en häst till faktiskt.. och vem vet? Jag kanske köper en till.. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar