måndag 9 oktober 2017

Domarsekreterare på StormurMästerskapen

Då har jag jobbat hela helgen som domarsekreterare.. och som jag misstänkte satt jag ensam.. eller nästan ensam, jag hade en "praktikant" som skulle lära sig hur man jobbar som domarsekreterare. Jag tror personen blev lite paff över hur stressigt det är när man ska både skriva, räkna poäng och visa poängen.  Särskilt när man har en kommentars-vänlig domare, vilket jag hade.

Men! Jag tänkte på ett enkelt sätt beskriva vad jag gjorde hela dagarna..

Kom till Toftinge kl 08:30 och "checkade in" mig och i funktionärsrummet fanns både kaffe, te, morgonmacka, smör och ost.. Likaså en lapp om hur alla domarsekreterare var utplacerade, alltså vilken domare man ska ha.

Satt och fikade fram till ca 08:50 då det var dags att gå till sekretariatet, hämta fikahinken och även poängtavlan, pennor, miniräknare och kommentarspärmen.  Satte mig i mitt bås och installerade mig med filtar osv. Det var fint väder men ganska kallt. Ida satt i mitt knä under filten.
Och så började det!!  Det första man måste kolla är förstås när ekipagen rider in att namn, häst och ryttarens färg stämmer.. Ibland kan det nämligen vara strykningar som inte har hunnits med i listorna eller så har collectingring-personalen satt på fel färg på ekipagen.

Domaren kommenterar ofta efter en stund då domaren måste se alla ekipage en liten stund och ger alla en chans till att korrigera till sin ridning. Men då börjar det verkligen.. Domaren bränner av kommentarer som tex:

"Blå; (det är alltså färgen på bandet på ryttaren).. "ok takt/tempo, styv, ngt mot handen i höger tygel, fina rörelser, tappar gångart i kurva, bättre mot slutet.. 4.5"
Röd: Bra tempo ok takt. Något utåtställd på rakt spår, mot handen, 4.0"


Så kör hon på så tills ekipagen är dömda och gångarten är klar och så kommer nästa gångart och nästa och nästa...Domaren och jag har ca 60-80sek på 3 ekipage i första gångarten sedan nästa gångart och nästa och nästa. 80sek på 3 ekipage = ca26sek och då ska domaren hinna bilda sig en uppfattning, formulera meningar och poäng och så rapportera till mig. Ni kan förstå att det går fort och ibland blir min skrivstil då inte den bästa, inte heller mina förkortningar. Men det är tajt om tid.

När domaren börjar med poängen på andra gångarten så börjar jag även räkna ihop poängen, allt för att det ska gå fort vid poänggivningen.. Miniräknare i all ära och appar likaså men det går faktiskt fortare att räkna för hand..
Så jag skriver totalen med liten stil bredvid varje gångartspoäng för att veta totalen löpande, för att sedan precis -  när speakern säger "tack för visningen och ni kan rida ut från ovalbanan i valfri gångart" - börja summera totalen.. Även här tackar jag domaren för sin lathund - där man snabbt kan kolla att om man har fått totalpoängen 21,5 kan man lätt och smidigt omvandla det till
totalpoängen 4,3  (t ex). Domaren visar poängen till speakern och så börjar nästa heat.

5 minuters paus någon gång mitt på förmiddagen och då passar man på att gå på toaletten lite snabbt och lämna de kommentarer som är klara till speakerbåset och sedan är det på't igen..

30 min lunch ungefär, vilket inmundigas i funktionärsrummet.. Men först lämnar man förstås alla kommentarer till speakerbåset.. Varm god mat i mängder och så hinner man bli lite varm.. Och sedan är det dags igen, ner till båset och börja skriva..

Och så är man helt plötsligt inne på sista ekipagen!? Klar för dagen och så lämnar man pärm, poäng, pennor, miniräknare, filt till speakerbåset och åker hemåt.

Dagen efter är softis-dagen.. Samma som dagen före, gå till sekretariatet, hämta fikahinken och även poängtavlan, pennor, miniräknare och kommentarspärmen och filtar. Men nu är det lyxigare.. INGA kommentarer, bara poäng.  Tur var väl det för det blåste något otroligt samt regnade på tvären!
Det enda man behöver ha koll på är när ekipagen rider in så färg och namn stämmer.
Sedan kan man faktiskt sitta och titta på ekipagen och bara skriva upp poängen som domaren nämner. Ja förstås se till att domaren kontrollerar och poängsätter alla.. Därefter är det bara att visa poängen för speakerbåset när de ropar upp ekipagens namn.

Här hinner man med kisspauser lite då och då eftersom det är finaldag och prisutdelning mellan varje final. Och så lunch.. 1 timmes (!!) lunch den här gången och supergod varm mat även denna dag. Det blev en timme eftersom speakern var så otroligt effektiv och lyckades vinna tid istället för att bli försenad. Så fortsätter det så här hela dagen tills sista finalen är klar och då är det bara att packa ihop, tacka domaren för en trevlig helg och ta fikahinken, poängtavlan, pennor, miniräknare och kommentarspärmen och filtar tillbaka till speakerbåset.

Då var man klar då!! Det var en väldans överraskning också att man fick presentkort från Stormur för valfri arrangemang som Stormur anordningar. 200kr för en heldag vilket innebar att jag fick 400kr.

Så inte nog med att jag fick lära mig massvis om domarens åsikter (väldigt matnyttigt att vara på "andra sidan"), god mat, gott fika utan jag fick även presentkort! WOW.. Tack så mycket, Stormur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar