fredag 22 september 2017

Matvrak

Mina två killar har olika bekymmer när det gäller mat.. Den ena äter allt och fort (Teo) och den andra vilar gärna en stund mellan matstunderna (Kjartan). Det ger mig ett litet bekymmer.

För Teo ska inte äta massvis med käk för då blir han tjock och Kjartan behöver massvis med käk för att behålla vikten. Jag vill dessutom att de ska gå tillsammans för att umgås - det är det naturliga sättet och det bästa sättet för hästar, de VILL umgås och vara med varandra, klia varandra osv.

Men problemet är (och har alltid varit med de här två) att Teo är högst i rang så när han har tryckt i sig sitt 1 kg på morgonen - vilket går extremt fort - så motar han bort Kjartan från sin hög och äter upp Kjartans mat. Kjartan som då inte är en mattokig häst samt vet att Teo är högst i rang, går undan direkt och äter inte mer. I nuläget är det inte så farligt eftersom de bara får 1.5 kg hö i hagen (1kg till frukost och 0,5kg till lunch) men om jag ska börja ge dem mer (t ex 2kg+2kg)  så kommer Teo äta ungefär 7kg hö i hagen plus det han får inne och Kjartan hinner bara få i sig 1kg i hagen.. Det borde vara tvärtom.

Jag har funderat på olika alternativ:
  1. Sätta Teo i liten hage som sedan öppnas automatiskt efter några timmar. Då får Kjartan i lugn och ro äta sin mat.
  2. Sätta Kjartan i liten hage som sedan öppnas automatiskt efter några timmar. Då får Kjartan i lugn och ro äta sin mat.
  3. Sätta Kjartan i lunchhagen som öppnas automatiskt efter några timmar.. Då får Kjartan äta i lugn och ro..
Men alla alternativ slutar alltid med:
  • Kjartan äter inte upp allt..  Då tar Teo resten
  • Kjartan äter en del och lämnar sedan för att äta senare. Då tar Teo resten
För det är ju så.. Kjartan äter lite, går iväg och gör annat, äter lite till, går iväg och gör annat, äter lite till osv..

Vaddå?? Jag njuter av maten och ser till att tugga noggrant.


I nuläget äter Kjartan 4 kg hö inne på natten och jag noterar att han är vrålhungrig när han tas in på eftermiddagen. Det är inte optimalt, varken för hans mage eller hans ålder. Jag noterar också att Teo börjar lägga på sig - vilket inte alls är bra eftersom han ska bli tävlingshäst, visst han växer men han ska inte bli fet för det.

Så, tyvärr, har jag bara en enda lösning.. Dela hagen (igen) så att de får olika givor i hagarna och kan på så sätt få i sig den maten de behöver i lugn och ro. På senvåren, sommaren och tidig höst - får de gå tillsammans igen för då finns det gräs.

Det hade varit enklare att ha flera hästar i hagen för då blir konkurrensen annorlunda men för hästarnas väl och ve, så får jag helt enkelt göra så här. Suck...

 
Jag kommer tydligen aldrig ifrån dessa delade hagar.. Här är det Kjartan & Brana i varsin hage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar