onsdag 5 juli 2017

Sommarskjul?

Jordbruksverket anser att hästar som är ute mer än 16 timmar på vintern måste ha någon ligghall att kunna gå till för att komma undan.. tja, snön? kylan? blåsten? 

Det finns ganska tydliga regler om måtten på en ligghall - beroende på antal hästar - men en generell regel är att ligghallen ska ge skydd mot vädret och ha torrt underlag, m a o ett tak och några väggar samt torrt golv/jord/yta.


Däremot finns det ingen regel på sommaren...  

Det står att hästar ska sommartid hållas och skötas på ett sådant sätt att risken för att de ska utsättas för svåra insektsangrepp minimeras och där föreslås t ex ligghall men det är inget krav utan ett förslag tillsammans med insektstäcke, flygspray och att hästarna kan stå inne vissa tider på dygnet. 

Jag förstår inte varför inte något sådant krav finns. För jag har märkt att det är just på sommaren hästarna söker sig till lador, väggar, skjul, buskar.. Det är då de vill gå in för att slippa bromsar, knott, mygg och solen. De vill komma undan från allt och bara stå och vila. Det märks tydligt när man tar in hästarna på box - de slappnar av och liksom suckar av lättnad. 

Jag kan inte förstå de som låter sina hästar gå ute i en hage som inte har något träd, ingen skugga och så står de där, hästarna, och steker i 20-25 graders solsken.. Sätt upp något skydd - för guds skull - eller låt hästarna vara ute på kvällar, nätter och tidiga mornar. 

Kjartan var alltid rolig med det där när vi hade dem ute dygnet om, vinter som sommar. På vintern stod han gärna ute i full storm, kanske med rumpan mot skjulet men han ville inte stå inne i skjulet men på sommaren mer eller mindre rusade han in i skjulet för att undkomma insekterna, lätt att hitta honom - bara att gå till skjulet. 

Vi får väl hoppas att Jordbruksverket ändrar sin åsikt någon gång, inte roligt (eller billigt) för oss hästägare kanske men skönt för hästarna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar