tisdag 16 maj 2017

Laglig körning med hästsläp?

Undrar egentligen hur många som kör lagligt med hästsläp/hästbuss/husbil+hästsläp? Nu menar jag inte hastigheten, även om en hel del av oss kör ibland lite för fort - vilket inte heller är bra, utan jag menar själva körkortets behörighet mot vad man kör.

Jag ser väldigt många som kör tunga bilar med stora hästsläp och jag vet att en del av dessa personer inte kör med rätt bokstav på sitt körkort. Många säger att "man får ändå bara lite böter" och "de stoppar inte hästsläp"..  Eller den då folk säger att tunga bilar är stadigare med hästsläp än dessa lätta småbilar som man får dra med detta körkort..
Visst, jag kan tycka att en person som har kört bil och släp länge och ofta, kanske inte behöver den där extra bokstaven på körkortet för att visa att personen kan köra men lagen är svart/vit och har inga gråzoner.  För vad händer om polisen stoppar dig??  Jo, man får helt enkelt inte köra vidare & åker på böter. Hur kul vore det om du är på väg till tävling eller till veterinären??  Vad har jag för bevis som backar upp detta?? Jo, här.

Nej, jag har inget extra på mitt körkort, ligger på den härliga B-kortsnivån.. Men så har jag inte heller övervikt på bil eller släp, det tog en stund att hitta rätt bil och släp men jag har (än så länge) klarat det på det här sättet och jag har kört släp i många år, så det känns som om jag kan det här med att köra hästsläp. Borde väl ta BE eller åtminstone B+ (eller vad det nu heter) men allt kostar & tar tid.

Det som jag känner är viktigt är dock vad släpet kan ta, hur många kilon häst den klarar av. Att ha en 2-hästars släp och maxvikten på lastning bara är 500kg gör ju ingen nytta. Man behöver mer maxvikt för att ta 2 hästar, även islandshästar.

Det finns en otroligt bra kalkylator på Transportstyrelsens hemsida som hjälper dig att hitta rätt bil eller rätt släp för ditt körkort. Jag var lite latare än så och krävde från Bilfirman att se till att bilen jag köpte klarade mina krav (borde ha krävt skinnklädsel också men får väl stå ut med häst-håriga säten)..

Visst, det vore bra om alla som kör släp tar någon extra kurs i att köra släp - för vad gör man t ex:

  • När släpet börjar vobbla? 
  • Om du verkligen måste backa med släpet?

Så rent krasst tycker jag att när man ändå tar B-körkort så borde det ingå utökade B-kortsnivån direkt. För nästan alla kör någon gång med något typ av släp..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar