onsdag 26 oktober 2016

Leran kommer

Nu börjar det.. Den eviga årliga traditionsenliga leran i hagen. Vi har lite blandad kompott i våra hagar. Den hage där stona går är det lite mer lerigt eftersom de har inget bete i den hagen utan det är mer en väldigt vältrimmad golfbana (icke vårdad golfbana men ändock en golfbana) men i valackarnas hage är det lite mer gräs vilket binder  jorden lite bättre och det är inte lika lerigt.
Men visst är det lerigt hos dem också. Vid kanalen mellan lunch- och vanliga hagen t ex eftersom det är en liten in/ut-gång för dem, likaså platserna där de gärna står och hänger.

Mycket bajs är det också. Teo är fortfarande lite hingstig och bajsar på hög men Kjartan sprider gärna omkring sina högar lite överallt. Detta resulterar i att det är stora höga bajshögar på vissa ställen och så massa småbajshögar lite överallt.

Det är nu hagarna inte ser så trevliga ut om man inte mockar dem ideligen. En häst bajsar ca 10-15 ggr/dag (enligt experter) så då är det bara att räkna.. En vecka blir det ju runt 70-105 högar, på ett år blir det 3650-5475 högar och det här är per häst. Så Kjartan och Teo bajsar alltså runt 140-210 högar per vecka!
 Att mocka hage gillar jag för det blir rent och fint men då hagen är väldigt stor och gräset väldigt högt så blir det extremt jobbigt eftersom jag gör det manuellt med grep och skottkärra. För mig är det totalt omöjligt. Området nära fodringsplatsen mockar jag men inte längre än så och tydligen verkar hästarna gilla att bajsa precis där vi fodrar så det måste helt enkelt mockas.
Den hage som Teo & Kjartan gick i förut var enklare eftersom den var både mindre och närmare stallet, dvs gödselplattan, så då mockade jag varje helg och då blev det ungefär 1 skottkärra per häst.

Men leran var det ja. En hel del stall satsar på att grusa där det är som värst och det gillar jag. Men det går ju inte att göra så överallt utan då får man komma på lite smarta lösningar. Jag funderar på att lägga lunchhagen på ett till ställe - så jag kan alternera - så slipper hagen bli söndertrampad. Vi får se om jag gör så


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar