måndag 10 oktober 2016

Konsten att bygg brunn för hand


  • 1 bruten fot (ev. bruten på syrran - hon ska röntgas idag) ,som undvek en cementring på 150kg då den välte, genom att hoppa åt sidan.. 
  • 2 personer fick lätt blodvite då de fick en tung lyftkran över sig, då den välte pga tung cementring (200-300kg) blev felupphängd i kranen.
  • 1 person fick ytterligare blodvite då någon (jag) råkade sätta spaden i handen på personen
  • Minst 5 personer rejält trötta i kropparna då vi har grävt, lyft, burit, kånkat, skyfflat för att gräva och fylla brunn minst 2.50meter ner under jord.
Några av oss som hjälpte till på det ena eller andra sättet

Det blev resultatet av helgen!! Men.. vi gjorde det! Den gamla brunnen, som inte gav något vatten, är igenfylld och alla cementringar som satt i den brunnen upplyfta och rullade över till nya brunnen, där pappa och mamma har gjort det tyngsta jobbet att gräva ner under jord (skyffla sten, gräva och slita bland rötter minst 2 meter ner) och där vi då fortsatte gräva ytterligare en bit och sedan placera cementringar på plats och mura igen skarvarna och fylla på med jord på utsidan av ringarna.
Den nya brunnen fylldes på hela tiden medan vi jobbade så pumparna fick arbeta för högtryck.

Och här snackar vi MANUELLT arbete då denna brunn byggdes långt in i skogen, där det inte finns elektricitet eller rinnande vatten. Allt gjordes av människokraft. 
Det är då man får respekt för gubbarna och kärringarna som levde förr i tiden - vilket jobb de gjorde! 

Här är då jag, i brunnen, står då böjd med en skyffel och försöker få bort jord och lägga det i en hink som sedan någon ovanför tar upp via rep.. och så om igen.. och igen.. och igen.. 

God mat hade alla gjort också så vi njöt vid varje måltid som alla hade hjälpt till med att inhandla och laga. Bastun var underbar efter ett tungt lördagspass med brunnen men ren - det blev jag nog inte. Hade grus i håret hela tiden, så duschningen hemma var underbar. Tänk så glad man kan bli av en dusch med fri tillgång på vatten.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar