måndag 17 oktober 2016

Hur gör man med tävlingshästar? Box, lösdrift??

Jag har nästan alltid haft mina hästar ute dygnet om, inklusive Brana - förutom när hon blev dålig. Jag tycker att hästarna mår gott av att vara ute och gå omkring och peta i marken, underhålla sig själva och hela tiden röra på sig. Men jag tror att jag är nog ett undantag när det gäller tävlingsfolk.

Unga hästar anser jag bör vara ute dygnet om - de behöver flock, luft, stora ytor att röra sig på.. Äldre hästar tycker jag också mår bättre av att vara ute dygnet om för att de ska kunna röra på sig hela tiden och inte stelna till. Hästar som rids för att tränas och kanske tävlas någon gång på klubbtävlingar eller liknande är inte heller de hästar jag pratar om utan jag menar de här hästarna som man verkligen satsar på. De hästar som man vill ska komma till SM, de hästar som tävlas Nationellt.. 

Jag pratar om de hästar som man vet instinktivt att man kan komma långt med.

Jag tror att de flesta som tävlar på lite högre nivå, har sina hästar i mindre hagar, med färre hästar i samma hage och på box under nätterna. Min veterinär, som jag har stort förtroende för, ansåg att "så dyra och flotta hästar bör stallas in på nätterna så att inget händer dem".  Visst, jag kan förstå hennes tanke eftersom hästen går ganska obevakad i sin hage, mycket kan hända. Dessutom att ha hästen i mindre hage, med mindre gräs gör även att man kan reglera fodret lite bättre och på så sätt inte få dem så där grästjocka under den varma perioden. 

Jag har tänkt en hel del på det här. Många förespråkar lösdrift och säger att det är det optimala för hästarna (nu pratar jag inte om fri tillgång på mat utan det faktum att hästen går ute dygnet om) och att hästarna inte bör vara stillastående så mycket. 

Men är det verkligen optimalt att ha sin häst på lösdrift om man vill satsa högt??

En häst som står i mindre hage skadar sig inte lika lätt på saker i hagen, likaså bråkar den inte med massa andra hästar och minskar risken för sparkskador. Små hagar tenderar också till att vara närmare stallet - mer bevakning på hästen. Mindre hage betyder också mer kontrollerad fodergiva eftersom hästen äter upp allt i hagen väldigt fort och sedan bli hagen bara en jordhage eller en hage preparerad med grus. 
En häst som står i liten hage och kommer in på nätterna i box bibehåller sin energi på ett annat sätt och kan "explodera" mer vid ridning, lite mer WOW.. Hästen utsätts inte lika mycket för vädret och slipper oftast de mest ettrigaste insekterna. 

Men en häst som går ute dygnet om kan strosa omkring, äta, umgås med sina artfränder, leva ett mer "normalt" hästliv som de gjorde för länge sedan. De får frisk luft hela tiden, kan klia varandra, njuta av varandras sällskap, stärka sina muskler genom att busa och galoppera runt i hagen och få en mer sund syn på flockens mentalitet och hur en häst ska bete sig. 

Jag har själv noterat att mina hästar blir piggare när de får stå inne på nätterna, mer vakna, mer utvilade och mer redo för världen. Men jag ser också att de får mer humör, de bråkar gärna med varandra i boxarna, tuggar gärna lite på boxinredningen och vill väldigt gärna gå ut. 
Det jag ser när de är ute dygnet om är att de verkar lugnare, mer nöjda men också mer trötta, de tar sig gärna en lång tupplur när jag tar in de på box och verkar inte riktigt på "hugget". 

Så hur bör man egentligen göra? Stalla in hästen? Eller ha hästen ute dygnet om? 
Hur gör egentligen "höjdare" med sina tävlingshästar?? 

Man kanske kan göra båda delarna.. Ha dem inne på box under vår, sommar, höst och sedan ute dygnet om under vintern.. Då får man det bästa av två världar.. eller??

Box??
 Eller hage 24 timmar ute med sina vänner??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar