måndag 29 augusti 2016

NU är vi riggade och klara för utsläpp

Jamen nu börjar saker lösa sig när det gäller pojkarna också.

Extra-boxen är tömd på prylar för att ta emot islandshäst nummer 5. Denna häst är planerad att dyka upp i november, dvs OM hästen kommer. Man ska inte ropa "hej" förrän allt är klart och bestämt..  Men nu har vi i alla fall gjort allt klart för denna häst.

Trådarna är uppe, grindar installerar jag ikväll, skjul är beställt och kommer inom 2 dagar.
Det "enda" vi ska göra i helgen är att fixa klart hagen. Sätta upp skjulet som jag precis har köpt (tar ungefär 2 timmar), rensa alla trådar från gräs med trimmern och så sätta upp en fodringskanal och lunchhage. Bonden har lovat lösa det här med strömmen i trådarna, eller bristen på ström i trådarna. Vissa delar går fort att göra men vissa andra delar tar lite längre tid att rigga. Jag måste ha bort pojkarna från hagarna de går i nu för att göra klart det som är kvar i "sommarhagen", jag behöver stolpar.

Sedan är det också det faktum att den här hagen har varit orörd några månader och innehåller rätt mycket gräs. Även om vi är i slutet av augusti så är det väldigt bra tryck i gräset, så nu gäller det att vara försiktig med ätandet. Kjartan är redan invand på bete och han kan få gå där nere hur mycket som helst. Teo har gått i en ganska nedbetad hage i sitt gamla stall och hos mig har det mer eller mindre varit jordhage, så jag håller på och vänjer in honom. En halvtimme här och en timme där. Han är en riktig "ätare" och fullkomligt vräker i sig allt jag serverar så det gäller att kontrollera intaget en smula. Inte bara risken för att de blir tjocka utan också risken för fång.

OM det nu inte skulle fungera mellan pojkarna så kan vi alltid dela upp hagen i 2 delar, inklusive lunchagen - så där har vi det bra. När häst nummer 3 dyker upp så får vi tänka till lite. Antingen släpper vi ihop alla 3 eller så får de gå separerade, allra helst vill vi alla att de ska gå ihop.

Jag vet ungefär vad som väntas nu under vintern och försöker göra så att allt görs så lätt som möjligt. Vi människor ska inte behöver slita ihjäl oss bara för att våra hästar ska få det så bekvämt som möjligt utan vi måste också få en del saker underlättade. Som t ex en fodringskanal där vi kan gå säkert och arbeta med hö utan att slåss med/mot hungriga hästar. Vägningen ha hö görs en bra bit ifrån hagen så det blir en del bärande, eller så får vi ta dit en skottkärra eller pulka på vintern. Hmm?Vi måste även ha det lätt med vattnet, det ska inte frysa men samtidigt vara lätt att fylla på - dock utan slang för här är det dunkar med vatten som gäller och isolerade vattenbaljor utan tillgång till el.

Det kommer alltid vara en del tungjobb när man har den här hagen som vi har men det får vi ta, likaså att vi jobbar i pannlampornas sken. Hästarna gillar hagen, den är stor och fin


Fördelen för pojkarna är ju denna lunchautomat som jag har inhandlat. Med den kan vi underlätta en hel del fodringpass, som t ex lunch.. även kväll om vi så önskar.

Visst är det extremt skönt att ha hästarna vid stallet, nära, ljust och enkelt.. Men hagarna vid stallet är helt enkelt för små för att ha hästar ute dygnet om och vi kan inte sätta upp skjul vid dessa hagar. Då måste hästarna stå inne minst 8 timmar per dag och att anpassa oss själva till detta är lite för svårt. Det blir mer att hästarna står inne ca 14 timmar eftersom vi dyker upp på eftermiddagen och rider och sedan står hästarna inne tills morgonen efter och då är hästarna ute kortare tid än de är inne - och det vill vi inte. Vi vill ha hästar ute så mycket som möjligt för frisk luft har ingen häst dött av.
Unga och friska hästar ska vara ute - så mycket som möjligt - det mår de bäst av! Röra sig, umgås, äta och bara vara häst.. Sånt gillar de.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar