torsdag 28 januari 2016

Desinficera boxen på kurs/tävlingar

Alla har vi varit på kurser och tävlingar, antingen med häst eller utan häst. Nu så här när kvarkan sprids som en löpeld kanske det är värt att ha lite koll på var man installerar sin häst och hur man hanterar hästen plus sina egna saker.

Virkon är en god vän..
"taget från Granngårdens hemsida - som säljer Virkon.. "
Virkon S har effekt på alla 18 kända virusfamiljer som påverkar djur och människor. Virkon S verkar genom att tränga in i mikroorganismerna och förstöra arvsanlagen. Detta medför att mycket effektiv desinfektion erhålles. 
Virkon S har effekt mot virus som förorsakar till exempel mul- och klövsjuka, rabies och dessutom mot bakterier och svampar såsom jäst och mögel. Virkon S har också effekt mot virus som angriper häst, till exempel herpesvirus, abortvirus, virusarterit, hästinfluensa och rhinovirus samt bakterier som förorsakar kvarka. Virkon S dödar också virus om förorsakar leukos hos nötkreatur. 

- Effektiv även vid låg temperatur ( +4°C). 
- Snabbverkande, 5-30 minuter. 

Det viktigaste att veta är att kvarka smittar inte för att du passerar ett stall som har kvarka.. Men däremot smittar det om du vidrör något som en kvarkahäst har rört..  Och nu pratar vi om allt.. golvet, väggar, hästen, redskap, borstar, grimmor..

Alla vi som rider på kurser, tävlar vet att vi ska ha haft en frisk häst och ett friskt stall 3 veckor före evenemanget. Alla håller inte den regeln men generellt så är vi alla ansvarsfulla och gör detta.

Men alla kläder? Alla människor som kommer från olika stall i (oftast) använda otvättade ridkläder.. Alla som besöker och ser på arrangemanget kommer också från olika stall och mestadels då har de kört direkt från stallet, i använda smutsiga hästkläder.
Vad händer om jag kramar en person som har en sjuk häst i sitt stall (utan att veta om det) och sedan går jag till min häst och sköter om henne? Har min häst blivit smittad då? Nu kanske man inte ska gå till det extrema men tanken finns där..

Att man också, på dessa arrangemang, ofta får låna box eller hage från arrangören är trevligt men det är inte alltid att dessa boxar är desinficerade..  Inte ens allt strömaterial kan vara borta. Hur gör man där då?

Det är svårt att hindra sjukdomar från att spridas men jag tycker ändå att man kan ställa lite krav på arrangörerna till tävlingarna. Vi betalar ju ändå rätt mycket pengar.

  • TÖM alla boxar på strömaterial som skall användas på eventet.
  • Desinficera alla boxar och hagar som besökare skall få använda
Sedan ber jag alla som kommer till stall, tävlingar, kurser osv..
BÄR RENA KLÄDER! inklusive skorna, hjälmen, vantar, jacka, mössa.. 


Så rent krasst kommer jag numera ha en flaska Virkon i mitt tävlingsskåp. Jag kommer desinficera den box jag hyr, tömma hela boxen på strö (om det nu är det i boxen) och sedan desinficera så mycket jag kan innan jag åker hem från tävlingen.
Att min häst inte får lukta på andra hästar är något jag alltid har haft som regel och att jag inte rör andra hästar är också en sådan regel jag har..  Men nu blir det lite mer arbete..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar